25 juni 2019

Ontstaan magnetars uit quarksterren?

Neutronenster en quarkster

Neutronenster en quarkster

Tamelijk exotisch klinkende titel, nietwaar? Magnetars wel eens van gehoord, zal wel iets met magnetische sterren te maken hebben. Quarksterren? Vast en zeker sterren die uit quarks bestaan. En die beiden zullen wel iets met elkaar te maken hebben. M’n zoekmachine is eventjes stuk, dus ik zal niet verwijzen naar eerdere blogjes over magnetars, maar ze zijn inderdaad magnetisch. En ze zijn inderdaad erg exotisch, want een normale verklaring voor hun gedrag is nog niet gevonden. Magnetars zijn een soort neutronenster, een bijzonder geval wel te verstaan dankzij hun enorm sterke magnetische veld. Gewone sterren hebben ook een sterk magnetisch veld, welke een overblijfsel is van de ster die ooit lang geleden als supernova ontplofte. Magnetisch veld en draaiimpuls van die ster blijven behouden, dus de neutronenster neemt het allemaal over. Omdat de neutronenster een stuk kleiner is (? 30 km) dan de voorganger draait ‘ie v

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.