17 april 2024

Vaticaan omarmt Charles Darwin

Credit: Wikimages/Pixabay.

Behalve Internationale Jaar van de Sterrenkunde is 2009 ook Darwinjaar [1]Het is dit jaar 150 jaar geleden dat Darwin kwam met z’n beroemde boek ‘On the Origin of species’. Vandaag, 12 februari is het óók precies 200 jaar geleden dat Darwin geboren … Lees verder. O ja, plus nog wat andere benamingen die men aan 2009 gegeven heeft, maar die ben ik weer vergeten. Verrassend was wel het nieuws dat niemand minder dan aartsbisschop Gianfranco Ravasi van het Vaticaan deze week het volgende verklaarde: “What we mean by evolution is the world as created by God.” OK, ik geef toe dat er niet staat dat God niet bestaat, maar wel dat deze hoge geestelijke zegt dat de evolutietheorie goed te combineren valt met het godsidee. Om hierover te discussieren organiseert het Vaticaan van 3 tot 7 maart dit jaar een conferentie. En raad eens wie er NIET worden uitgenodigd! Je gelooft het niet, maar creationisten en aanhangers van Intelligent Design (ID) zijn niet welkom. 😯  Volgens jezuïetenpater Marc Leclerc van de organiserende  Gregoriaanse Universiteit kan op zo’n conferentie alleen gediscussieerd worden tussen mensen die wetenschap, filosofie of theologie bedrijven en daar horen creationisten en ID’ers niet toe. Goh, toen ik dat las moest ik even in m’n armen knijpen [2]Gezegd moet worden dat de vorige paus, Johannes Paulus II, in 1996 al verklaarde dat de evolutietheorie méér dan een hypothese is. Benedictus XVI heeft een schouder om op te staan.. In december wist paus Benedictus XVI ook al Galileo Galileï in ere te herstellen. Het is dat de paus onlangs nog zo’n ontkenner van de holocaust in ere heeft hersteld, anders zou ik bijna gaan denken dat we te maken hebben met een progressieve paus. Bron: New Scientists.

Voetnoten

Voetnoten
1 Het is dit jaar 150 jaar geleden dat Darwin kwam met z’n beroemde boek ‘On the Origin of species’. Vandaag, 12 februari is het óók precies 200 jaar geleden dat Darwin geboren werd. Niet voor niets dat vandaag Darwindag is.
2 Gezegd moet worden dat de vorige paus, Johannes Paulus II, in 1996 al verklaarde dat de evolutietheorie méér dan een hypothese is. Benedictus XVI heeft een schouder om op te staan.
Share

Speak Your Mind

*