21 maart 2019

Schil van stervende ster gefotografeerd

T Leporis

T Leporis

T Leporis is een stervende ster, 500 lichjaar van ons verwijderd in het sterrenbeeld Haas (Lepus). De ster leek ooit op onze Zon, maar sinds de waterstof in z’n centrum op is is de kern aan het imkrimpen en heter aan het worden. Nu wordt in dat centrum helium middels kernfusie omgezet in koolstof, hetgeen uiteindelijk een witte dwerg op zal leveren, de pensioenfase van een ster. De energieproductie van de kern is een stuk groter geworden en die energie wordt door de buitenlagen geabsorbeerd. Gevolg: de buitenlagen zetten uit en de ster wordt een rode reus. Die buitenlagen van een rode reus zijn prachtig in beeld gebracht door een Frans team sterrenkundigen onder leiding van Jean-Baptiste Le Bouquin met behulp van ESO’s Very Large Telescope Interferometer (VLTI). Daarbij combineert men middels interferometrie vier afzonderlijke 1,8 meter telescopen tot

Reacties

  1. http://A.Westendorp zegt

    Beste vriend,

    Waar kan ik het 12000 jaar oude sterrenbeeld van de LEPUS configuratie vinden ?

  2. Beste lezer, geen idee hoe oud het sterrenbeeld is, maar ik weet wel dat het niet vanuit Nederland zichtbaar is. Meer info vind je hier: http://nl.wikipedia.org/wiki/Haas_(sterrenbeeld)

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: