25 mei 2019

Kaguya te pletter geslagen op de maan

De Kaguya slaat inGisteravond om 20.30 uur Nederlandse tijd is de Japanse maanverkenner Kaguya te pletter geslagen op de maan. Geen gevolg van een stuurfoutje, maar een bewuste actie die gepland was door de Japanese Aerospace Exploration Agency (JAXA). De satelliet was goeddeels door haar brandstof op, zodat de noodzakelijke baancorrecties niet meer mogelijk waren. Kaguya sloeg in op een plaats niet ver van de terminator, de grens tussen licht en donker. Met de IRIS2 op de Anglo-Australische Telescoop was men in staat de inslag te fotograferen, zoals hierboven te zien is. De belichtingstijd van de foto’s is telkens 1 seconde, met 0,6 seconde tussenpauze. De maan stond op het tijdstip van inslag niet boven de horizon, dus wij konden er niets van zien.

Reacties

  1. Joolee zegt

    Ik herken de naam Kaguya van een manga welke ik toevallig aan het lezen ben.
    De naam is afkomstig van een Japans volksverhaaltje over Kaguya-Hime (Hime = Prinses, Kaguya = "Stralende nacht"), een meisje dat als baby door maanmensen naar de aarde is gestuurd en is gevonden en opgevoed door aardse ouders.

    Blijkbaar is ze weer hardhandig teruggesmeten door de Japanners 😛
    http://en.wikipedia.org/wiki/The_Tale_of_the_Bamb

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: