18 januari 2019

IJs XV is ontdekt

Alle ijsvormen op een rijtje

Alle ijsvormen op een rijtje

Nee, ik heb het niet over de nieuwste variant van de Magnum. Het gaat puur over ijs, bevroren water waar we ooit ‘s winters Elfstedentochten over hielden en waar complete manen in ons zonnestelsel zoals Europa mee bedekt zijn. Ik had er nooit bij stilgestaan, maar ijs schijnt voor te komen in verschillende varianten, afhankelijk van de temperatuur en de dichtheid. De verschillen zitten ‘m vervolgens in de kristalstructuur van het ijs. Natuurkundigen spreken van fasen van ijs en er worden 15 verschillende kristalfasen van ijs onderscheiden en 3 niet-kristalfasen (amorfe fasen). Het meeste ijs is van fase Ih (hexagonale kristal met ribben a = 452,12 picometer ((Een picometer is gelijk aan 10-12

Reacties

  1. Eh…..al dit gekakel over ijs en shuttles is allemaal leuk en aardig maarre…..moet jij niet zolangzamerhand eens een beetje "reclame" gaan maken voor de slotlezing van aanstaande vrijdag op "ons sterrenkluppie".

    Volgens mij komt er namelijk die bewuste avond een zekere duistere figuur genaamd A.Nouwen…..hmmm, wie zou dat NOU kunnen wezen…..a grand lecture houden over "black stuff in the universe"!!

    Enne…..om de druk alvast een beetje op te schroeven heb ik voor deze avond speciaal twee potentiele nieuwe leden uitgenodigd juist vanwege de kwaliteit van den aangekondigde sprekert, jawel!!!

    Schept verplichtingen, vind je ook niet, mijn waarde..ha…ha..!?!

  2. Oh ja, da's waar ook. Effe m'n eigen voordracht warmpjes onder de aandacht brengen. Thanx voor de tip. 😀

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: