4 oktober 2023

Venus leek vroeger meer op de Aarde

Venus vroeger

Venus vroeger. credit: ESA/AOES

Een deze week gepubliceerde kaart van het zuidelijk halfrond van Venus, welke gemaakt is met behulp van de Europese Venus Express, laat zien dat de planeet vroeger vermoedelijk veel meer op de Aarde moet hebben geleken. Dat zuidelijk halfrond is verscholen onder een dik wolkendek, maar met behulp van het Visible and Infrared Thermal Imaging Spectrometer (VIRTIS) instrument aan boord van de Venus Express kon men een gedetailleerde infraroodkaart maken. Uit de gegevens blijkt dat de hooglanden van Venus vroeger vermoedelijk continenten waren, die omgeven waren door zeeën en oceanen. Ook zou Venus vroeger vulkanische activiteit en platentektoniek hebben gekend. De sleutel tot die ontdekking is graniet, waaruit enkele waargenomen hoogvlaktes  bestaan. Graniet ontstaat als basalt door schuivende platen van de continentale korst vermengd met water. Vandaag de dag is dat water niet meer te vinden op Venus, maar er zijn vermoedens dat er nog wel vulkanische activiteit voorkomt. Een toekomstige Venuslander zou definitief uitsluitsel moeten geven over de waarnemingen van de Venus Express. Bron: ESA.

Share

Comments

 1. Hannes zegt

  De reden dat Venus geen magnetisch veld van betekenis heeft ligt ook mogelijk bij het gebrek aan water in mijn opinie.

  Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de oorzaak van het genereren van magnetische velden bij planeten tweeërlei van aard is. Enerzijds de vereiste aanwezigheid van ijzer, nikkel of kobalt in de kern van een planeet.

  Anderzijds een bewegende bron die in staat is tot het genereren van een elektrisch veld.

  Dat zou een hydroxyl bevattend gesteente kunnen zijn, zoals dus ook het mantelgesteente van de Aarde is.

  Venus bevat daarentegen nagenoeg geen water meer, ook de tektonische activiteit is in dit geval dus niet meer relevant.

  De Aarde daarentegen heeft naast de platentektoniek ook oceanen waardoor er een constante bron voorhanden is voor waterstof en zuurstof bevattende gesteenten (denk aan de Marianentrog bijvoorbeeld, er schuift voortdurend materiaal van de oppervlakte naar de aardmantel terug).

  Een vergelijkbaar proces als waarin serpentijn (een indicatief mineraal voor serpentiniet, een veelal door hydrothermale activiteit omgezette peridotiet) leidt tot abiogenic serpentinisatie. Onder invloed van hoge druk en temperatuur kunnen de olivijnen en pyroxenen uit het mantelgesteente (tijdelijk) omgezet worden in een mogelijk soortgelijk proces als bij orogenese. Door de hoge temperaturen ontstaan dan hydroxylparen die mogelijk de oorzaak kunnen zijn voor het ontstaan van een elektrisch veld. Dit zorgt dan vervolgens voor een magnetisatie van de ferro-magnetische kern van de Aarde.

 2. HydroxylPAREN i.v.m. OH-HO entanglement. Door de grote druk in de aardmantel is het misschien mogelijk dat zich hydroxylradicalen quasi verbinden waarbij een soort van electronenuitwisseling plaats vindt.

  Als het ware een `slimme` manier om de verhoogde entropie te bestrijden. Hierbij wordt bewegingsenergie omgezet in stralingsenergie in de vorm van een elektrisch veld.

  Dit is natuurlijk puur speculatief, maar ik vermoed dat zuurstof/waterstof verbindingen unieke eigenschappen hebben, waarvan de opwekking van het aardmagnetisch veld er één van is.

 3. Zeg, zouden we Venus ook nog eens kunnen zien op onze aarde zoals op 27 augustus 2009? Hopelijk wel! 🙂

 4. bedoel vanaf de aarde zoals bij mars geweest op 27 augustus 2009.

 5. Eh… wat was er zo bijzonder aan Mars vanaf de aarde op 27 augustus 2009? (m'n sterrengids ligt op zolder, even geen zin dat ding erbij te pakken. Hoezo lui).

 6. Ah Hannes, bedankt voor de link. Het gaat dus om het broodje-aap-verhaal dat Mars rond die datum groter is dan de volle maan. Da's inderdaad een onzin-verhaal en dat geldt ook voor Venus: ook die zal nooit en te nimmer groter aan de hemel prijken dan de volle maan.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: