25 mei 2024

Ga supernovae zoeken met de Galaxy Zoo!

Supernovae jagen met de Galaxy Zoo

Credit: Galaxy Zoo

De Galaxy Zoo is deze week een jacht begonnen op supernovae en iedereen die geïnteresseerd is kan meedoen! 🙂 Supernovae zijn exploderende sterren, die tijdelijk net zo helder kunnen worden als een geheel sterrenstelsel. Met de Palomar Transient Factory in Californië worden iedere vijf dagen stukjes van de hemel gefotografeerd. Die foto’s worden eerst in de computer met elkaar vergeleken en worden de zichtbare lichtpixels van elkaar afgetrokken:

Zo ziet een gevonden supernova er uit

Credit: Galaxy Zoo

Supernovae die op één van die foto’s staan zouden dan over moeten blijven. Maar niet alle overgebleven pixels zijn supernovae. Deelnemers aan de supernovajacht krijgen daarom eerst een ’tutorial’ te zien, waarin wordt uitgelegd hoe de jacht precies werkt en hoe onderscheid moet worden gemaakt tussen echte supernovae en andere verschijnselen, zoals planetoïden, veranderlijke sterren, actieve sterrenstelsels en beeldfouten. Kortom, meld je aan bij de Galaxy Zoo en doe mee met de supernovajacht. 😀 Galaxy Zoo Blog.

Share

Speak Your Mind

*