15 juli 2024

Lezing: botsende sterrenstelsels, kosmische veelvraten

botsende sterrenstelsels

botsende sterrenstelsels. Credit: ESA/NASA.

Komende vrijdag, 4 september anno domini 2009, vindt weer de openingsavond plaats van het najaarsseizoen van sterrenkundevereniging Christiaan Huygens. En dat wordt gelijk maar ingeluid met een mooie lezing, tenminste daar gaan we van uit. 🙂 Diederik Kruijssen (Sterrenkundig Instituut in Utrecht) gaat die avond vanaf 20.30 uur namelijk vertellen over botsende sterrenstelsels, kosmische veelvraten. Ik kan daar zelf helaas niet bij zijn (andere verplichtingen, zucht..), maar de inhoud van z’n verhaal beloofd veel: “Terwijl onze Melkweg in relatieve rust ronddobbert in het heelal spelen zich op grotere afstand dramatische taferelen af. Andere sterrenstelsels, metropolen van honderden miljarden sterren, botsen met elkaar, rijten elkaar uiteen, of versmelten. Deze botsingen veranderen de omgeving van alle werelden die zich daarin bevinden op drastische wijze. Ook onze eigen Melkweg slokt af en toe een klein dwergsterrenstelsel op, maar de echte beproeving moet nog komen. Onze naaste buur, het Andromedastelsel, komt met meer dan honderd kilometer per seconde op ons af gestormd…”  Kortom, komende vrijdag allemaal naar Huygens toe, gratis en voor niks!

Share

Speak Your Mind

*