21 juni 2024

VY Canis Majoris, de grootste ster die we kennen

Spectrum van VY Canis Majoris

Spectrum van VY Canis Majoris. Credit: ESA and the SPIRE Consortium

VY Canis Majoris (VY CMa) is voor zover bekend de grootste en een van de helderste sterren van het heelal. Het is een zogenaamde rode hyperreus in het sterrenbeeld Grote Hond (Canis Major) en hij ligt op 4.900 lichtjaar van de aarde. Ik heb af en toe van die filmpjes gepubliceerd over grote objecten in het heelal – onder andere deze – en daarin speelt VY CMa steevast de hoofdrol. Over de grootte van VY CMA zijn wisselende berichten. Zo zegt de Nederlande Wikipedia dat de ster een variabele omvang heeft van 1.800 tot 2.100 zonnestralen, terwijl de Engelse versie het ergens tussen 600 en 2.600 (!) zonnestralen houdt. Z’n lichtkracht zou 200.000 tot 560.000 keer die van de zon zijn,. Kortom, VY CMa is een ster van superlatieven. Waarom kom ik eigenlijk op deze bijzondere ster in het heelal? Dat is omdat ik net een artikel zag over de waarnemingen die de infraroodsatelliet Herschel heeft verricht aan o.a. VY CMa. Herschel heeft een apparaat aan boord genaamd SPIRE Fourier Transform Spectrometer (FTS), waarmee infraroodstraling met golflengten tussen 194 en 672 micrometer kan worden gezien. Resultaat is bovenstaand spectrum, waarin je onder andere water (!) en koolmonoxide ziet. De ster blijkt omgeven door een enorme hete stoomwolk. Met enorme hoeveelheden spuwt VY CMa ook koolstof, stikstof en zuurstof in z’n omgeving, spul waarmee op nabije planeten weer leven kan ontstaan. Yep, leven zoals jij en ik. Wij zijn sterrenstof, weten jullie nog? 😀 Bron: STFC.

Share

Comments

  1. bizzar!!!!

  2. Frank Vermaenen zegt

    Deze ‘Canis Majoris’ maakt deel uit van onze eigen Melkweg en is zo immens groot, dat zij alle andere sterren van ons Melkwegstelsel kan bevatten.
    De extreme hoeveelheid UV straling die het voortbrengt, maakt het echter onwaarschijnlijk dat leven in de buurt mogelijk is.

    • Deze ‘Canis Majoris’ maakt deel uit van onze eigen Melkweg en is zo immens groot, dat zij alle andere sterren van ons Melkwegstelsel kan bevatten.” Onze Melkweg bevat ergens tussen 100 en 200 miljard sterren. Dat die allemaal in die ene ster zouden kunnen is een tikkeltje overdreven hoor. Z’n diameter is ongeveer 1800 tot 2100 zonnestralen, dus in VY Canis Majoris passen tussen 5,8 en 9,2 miljard zonnen. OK, blijft indrukwekkend groot.

Speak Your Mind

*