16 april 2024

Toont het centrale zwart gat van de Melkweg ons in 2018 de vijfde dimensie?

Toont Sgr A* ons de 5e dimensie? Credit: NASA and M. Weiss (Chandra X-ray Center)

Al sinds de jaren twintig wordt door natuurkundigen geopperd dat er naast de welbekende vier dimensies (drie voor de ruimte en een voor de tijd) nog meer dimensies zijn, die vanwege hun zeer kleine schaal voor ons niet waarneembaar zijn. Met name in de snaartheorie wordt er vanuit gegaan dat er meerdere dimensies zijn, in totaal tien of elf. Tot nu toe zijn alle discussies daarover het werk van theoretici en is er weinig praktisch aan. Maar volgens Amitai Bin-Nun, student natuurkunde aan de Universiteit van Pennsylvania zou dat wel eens kunnen veranderen. Op 14 februari j.l. hield hij een voordracht op een bijeenkomst van de American Physical Society (APS) in Washington, genaamd “Using Strong Field Images near Sgr A* to Probe Extra Dimensions“. Zijn idee is als volgt: centraal in onze Melkweg bevindt zich het zwarte gat genaamd Sgr A*, waarvan de massa exact bekend is, 4,31 miljoen zonmassa om precies te zijn. Rond SgR A* cirkelen sterren, die vanaf Aarde met radioschotels te volgen zijn. Volgens Bin-Nun zal de gravitatiekracht van het superzware zwart gat effect hebben op de lichtkracht van de sterren, wanneer ze precies tussen de Aarde en SgR A* passeren.

Sgr A*, het centrale zwarte gat in de Melkweg. Credit: ESO / R. Genzel et al. / Max-Planck-Institut fur Extraterrestrische Physik.

Begin 2018 is dat weer het geval met één van die sterren, waarbij ik vermoed dat Bin-Nun het heeft over de ster genaamd S2 (Ik heb Bin-Nun’s artikel niet te pakken kunnen krijgen, vandaar m’n onzekerheid hierover). Bin-Nun’s berekeningen laten zien dat á ls er een vijfde dimensie bestaat de ster bij die passage begin 2018 44% helderder zal zijn dan verwacht. Mmmm, klinkt eenvoudig. Eén probleempje alleen (het zou es niet het geval zijn): er is nog geen telescoop die de preciese lichtkracht van een ster bij Sgr A* kan meten. Bin-Nun’s hoop is gevestigd op MICADO, een toekomstig te bouwen telescoop die door een Europees consortium is bedacht. Bron: Science News.

Share

Comments

  1. Mooi bericht, Adrianus V.

    Ben heel benieuwd naar de resultaten, als ze tenminste gemeten kunnen worden. Jammer dat Sagittarius A-ster zo ver weg is. Dan was het veel eenvoudiger.

  2. Vermoedelijk gaat het inderdaad om S2, wat eigenlijk ook niet zo gek is. Nog iets over S2, in een paper van een paar jaar geleden ("Gravitational Lensing by Black Holes: a comprehensive treatment and the case of the star S2") schrijft men: "In particular, for the case of the star S2, we give sharp predictions for the magnitude of the relativistic images and the time of their highest brightness, which should occur at the beginning of year 2018."

    Er zijn dus meer astrofysici die al uitkijken naar 2018…

  3. ik vind zeer boeiend die demensies die ik nog leren moet alle sa er tijd ver ga zen want heb andere demensies ontdekt en da je dan in die demensie wil leven.komt er een andere demensie je in war brenge wil in de gewoon demensies gaan leven ben ni nog ni slim genoeg ver in hogere dimensie te leven. je zeer slim zijn,geen angst mogen vertonen en wil ik alleen me DTM ervaren is goed ver je geest en word er sterker van. word herbore na die demensie trip dank u te lezen .tot later zal ni veel op net meer zijn. ben die demensie beetje beu maak te veel fouten te wijnig kennis zou moeten gaan bij scholen

Speak Your Mind

*