1 maart 2024

De belangrijkste Theorieën van Alles op een rijtje

Credit: ESA/NASA

Je kan als wetenschapper proberen te verklaren waarom de Aarde ons aantrekt, waarom de zon licht geeft, waarom uranium vervalt, waarom een magneet ijzer kan aantrekken, enz… Maar je kan ook proberen één theorie te maken waarmee ALLES wordt verklaard. Tsja, je kan zo je ambities hebben, nietwaar? Zo’n Theorie van Alles is er nog niet, maar er zijn wel diverse kandidaten. Allemaal proberen ze de twee grote natuurkundige theorieën uit de 20e eeuw, de Relativiteitstheorie en de Quantum Mechanica te unificeren. Tot nu toe hebben de natuurkundigen drie van de vier natuurkrachten verklaard in het Standaardmodel. Alleen de gravitatiekracht, beschreven in Einstein’s Algemene Relativiteitstheorie, doet moeilijk. De belangrijkste kandidaten-Theorie van Alles van dit moment even op een rijtje:

Theorie van AllesBedenker(-s) + jaarInhoud
SnaartheorieGabriele Veneziano, 1968Alle elementaire deeltjes zijn opgebouw uit kleine snaren, in een multidimensionale wereld. Dit is de belangrijkste Theorie van Alles.
Loop quantum gravityAshtekar, Rovelli en Smolin, 1986-1988 Ruimte is verdeeld in kleine stukjes van 10^-35 meter groot, verbonden door schakels. Knooppunten van die schakels vormen elementaire deeltjes.
M-theorieEdward Witten, 1995Eigenlijk een mix van allerlei snaartheorieën.
Causal dynamical triangulations Loll, Ambjá¸rn en Jurkiewicz, 2000-2002Ruimte én tijd zijn verdeeld in kleine bouwstenen, genaamd pentachorons.
Quantum Einstein gravityMartin Reuter, 2005Op kleine afstanden werkt zwaartekracht óók in op zichzelf, tót onder een bepaalde grens.
Quantum graphityFotini Markopoulou, 2006Na de oerknal was er geen ruimte zoals wij het kennen, maar was er een netwerk van verbonden ruimte-kernen, dat kort erna verviel en uit enkele ruimte-kernen onstond ons heelal.
Internal relativityOlaf Dreyer, 2007Dit model is gebaseerd op de spin van elementaire deeltjes, die van invloed is op de massa van deeltjes.
E8Garrett Lisi, 2007 In dit model staat het wiskundige E8-model centraal, waarin de elementaire deeltjes kunnen worden ondergebracht.

Acht theorieën die allemaal pretenderen dé Theorie van Alles te zijn. Mmmm, zit de juiste er tussen? Of is er wellicht een verrassende outsider? Bestaat er sowieso een Theorie van Alles? Leuk om hierover door te steggelen, lijkt mij. Over enkele van bovenstaande theorieën heb ik overigens blogs geschreven, o.a. over Garret Lisi’s theorie (hier en daar). Bron: New Scientist.

Share

Comments

  1. Marco Barbieri zegt

    Hoe kunnen snaren trillen? Een snaar bestaat immers niet, zoals een veer< uit deeltjes waartussen krachten aanweziog zijn. Het formalisme van uitwisseling van krachtmediatoren kan duidelijk niet toegepast worden op een snaar. Dan zou er van ieder deel van de snaar een krachtoverdrachtdeeltje naar een ander deel van de snaar gestuurd en ontvangen moeten worden, hetgeen duidelijk onzin is.Dus, wat doet de snaar trillen, en wat is de stof waaruit een snaar bestaat?

  2. Marco, je hebt de vraag twee keer gesteld (in iets andere bewoordingen), dus ik heb de eerste verwijderd. Wat die snaren betreft: ik ben geen snaaroloog – ahum – maar als ik het wel heb dan bestaan snaren (áls ze bestaan, hetgeen nog helemaal niet zeker is) niet uit iets wat nog kleiner is. Snaren zijn de fundamenten van het bestaan. Maar hoe ze trillen dat weet ik niet en ik vrees dat zelfs de theoretici dat niet weten.

Speak Your Mind

*