2 maart 2024

Hubble ziet sterren bewegen in compacte cluster

De cluster in NGC 3603. Credit: NASA, ESA and Wolfgang Brandner (MPIA), Boyke Rochau (MPIA) and Andrea Stolte (University of Cologne)

Met behulp van de Hubble ruimtetelescoop zijn sterrenkundigen erin geslaagd sterren te zien bewegen in de compacte stercluster die deel uitmaakt van het gigantische stervormingsgebied NGC 3603. Dat gebied ligt 20.000 lichtjaren hiervandaan en binnen een volume van nog geen drie lichtjaren doorsnee bevindt zich maar liefst 10.000 zonmassa op een kluitje. In juli 1997 keek Hubble al eens naar die cluster en dat deed ‘ie met z’n Wide Field Planetary Camera 2 (WFPC2). Vervolgens deed men september 2007 hetzelfde kunstje opnieuw, met dezelfde WFPC2 en dat leverde een nieuwe foto op. Door de twee foto’s van 1997 en 2007 op elkaar te leggen kon men van enkele sterren de beweging zien. Voor nabije sterren is hun eigenbeweging gemakkelijk te zien, maar voor de afstand waarop NGC 3603 zich bevindt is dat echt een huzarenstukje. De waargenomen beweging, die op deze foto zichtbaar is voor enkele sterren [1]En hier voor de liefhebbers ook op video., bedraagt 27 miljoenste van een boogseconde per jaar, hetgeen overeenkomt met de dikte van een mensenhaar gezien op 800 km afstand. 😯 Het kostte de sterrenkundigen onder leiding van Wolfgang Brandner (Max-Planck Institute for Astronomy in Heidelberg) twee jaar om de 1997-2007 foto’s te analyseren, maar uiteindelijk leverde dat gegevens op van de beweging van maar liefst 700 sterren in NGC 3606. Dat leverde wel verbazing op, want kennelijk is de 1 miljoen jaar oude cluster nog lang niet uitgeraasd en wordt er kriskras door elkaar bewogen, terwijl het idee was dat een dergelijke cluster tot rust moest zijn gekomen. Men denkt dat clusters zoals die in NGC 3603 uiteindelijk zullen uitgroeien tot bolvormige sterrenhopen. Bron: Hubble.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 En hier voor de liefhebbers ook op video.

Comments

  1. Jos Haring zegt

    Direct links van het meest rechtse groepje bewegende sterren duikt zelfs een nieuwe ster op… nova, supernova of beeldfout? Verder blijkt van nog veel meer sterren de beweging zichtbaar te zijn.

  2. Helemaal rechts tussen de twee uitvergrotingen in is ook een blauw stipje te zien dat verschijnt en verdwijnt. Ik denk zelf dat 't beeldfouten zijn, want twee (super-)nova tegelijk zou wel erg toevallig zijn. Bedankt voor de melding.

Speak Your Mind

*