22 april 2024

Astronoom Marijn Franx wint Spinozapremie

Marijn Franx, winnaar van de Spinozapremie. Credit: Universiteit van Leiden.

De Leidse astronoom Marijn Franx heeft één van de vier Spinozapremies gewonnen. De Spinozapremie wordt sinds 1995 toegekend door NWO aan Nederlandse onderzoekers die tot de absolute top van de wetenschap behoren. Zij krijgen elk 2,5 miljoen euro te besteden aan onderzoek naar keuze. De wetenschappers ontvangen de prestigieuze premie voor hun voortreffelijk, baanbrekend en inspirerend onderzoek. De winnaars zijn internationaal vermaard en weten jonge onderzoekers te inspireren. Franx is hoogleraar Astronomie aan de Universiteit Leiden. Hij onderzoekt de vorming en evolutie van sterrenstelsels en is dé Nederlandse specialist van de Hubble-ruimtetelescoop. Hij ontdekte onder andere met zijn team dat het vroege heelal zeer veel oude sterrenstelsels bevat die wel tien keer zwaarder zijn dan de Melkweg, en vele malen kleiner. Recent brak hij nieuwe afstandsrecords met de Hubble. De andere winnaars van de Spinozapremie zijn de psychologe Naomi Ellemers en classica Ineke Sluiter – beiden net als Franx van de Universiteit van Leiden – en chemicus Piet Gros van de Universiteit van Utrecht. Bron: ScienceGuide.

Share

Comments

  1. Hmmmm, Suggestie voor eventuele meelezende leden van de Huygens-evenementencommisie: Zou deze goede en slimme man wellicht te strikken zijn tot een avondje oreren bij een zeker sterrenkluppie in de Alblasserwaardse polder??….."Frontseats for please!!"

  2. Goed idee. Daar komt bij dat de beste man nou 2,5 miljoen op zak heeft, dus geen presentiegeld hoeft te vragen. Kost de club hooguit een goed flesje wijn. 😉

  3. Grrrr, bedankt Arie, lekkere subtiele stoot onder de/mijn gordel… ofwel, Wrijf het er nog maar weer een keertje in….Hij wel een flesje wijn…en om het maar eens met de woorden van mijn grote kleine jeugdpiepkuikenheld "Calimero" te verwoorden: "het is niet eerlijk want zij zijn groot en ik is klein"…ha…ha…

    Oh..en..aan allen die dit lezen: Vergeet vandaag vooral niet om te gaan stemmen….zo leuk, zo gezellig, zo makkelijk, zo Nodig, zo democratisch…!!

Speak Your Mind

*