4 oktober 2023

Wolken, wolken en nog eens wolken

Dat (amateur-)sterrenkundigen wolken liever kwijt dan rijk zijn is algemeen bekend. Wil je een avondje planeten webcammen of gewoon door de telescoop kijken naar Messierobjecten en er komen wat ‘Cumulus Interruptus’ tussendoor dan ben je even niet vrolijk. Dat is ook wat voorzitter Frans (links op de foto hierboven) zei ter introductie van Hans Prinse z’n presentatie over ‘Wolken en het weer’. Een lastige opgave waarvoor Prinse zich dus gesteld zag, de antipathie die de sterrenkundige wereld voelt voor wolken, maar hij nam de uitdaging aan en zei te gaan proberen de aanwezigen een andere blik te gaan geven op de wereld van de wolken. En om maar gelijk naar de conclusie van dit verhaal te springen: hij is daar goed in geslaagd. In een boeiende en enthousiasmerende lezing wist Prinse de aanwezigen te laten zien hoe wolken ontstaan, hoe lage en hogedrukgebieden leiden tot warmte- en koufronten en hoe die tot verschillende soorten wolken leiden, die op hun beurt weer al of niet tot neerslag leiden. Dit alles vergezeld van mooie foto’s van wolken, die door Hans Prinse zelf zijn gemaakt – voornamelijk in Zeeland, waar hij woont – of door anderen in het buitenland. Het was niet alleen een presentatie van allerlei soorten wolken, maar Prinse gaf ook telkens uitleg over de wijze waarop die wolken ontstaan, gebruikmakend van de ‘basics’ van de meteorologie, zoals de bekende Wet van Buys-Ballot:

Staande met de rug naar de wind, bevindt het lagedrukgebied zich op het noordelijk halfrond links van de waarnemer en het hogedrukgebied rechts van hem

Een bijzondere lenswolk bij de Fuji in Japan. Credit:Kirai.net

Naast aandacht voor de wolken ging Prinse ook in op de klimaatverandering die gaande is, een onderwerp dat direct de nodige discussies met het publiek opleverde. Duidelijk een onderwerp dat ‘leeft’ en dat bij Huygens al vaker aan de orde is geweest. Tenslotte liet Prinse nog enkele websites zien waarop informatie over bewolking en/of neerslag te zien is, zoals deze:

Die laatste site was een tip van André [1]Een nieuw lid van Huygens, die in de pauze enkele fraaie door hem gemaakte foto’s liet zien van bolhoop M13, Andromedanevel M31 en de Halternevel M27, plus een mooie videoopname van een … Lees verder. Afijn, een boeiende lezing van Hans Prinse, die m.i. de sympathie voor de wereld van de wolken bij de aanwezigen heeft doen toenemen. Mocht een volgende keer dat ik M31 door de telescoop wil bekijken een wolk tussenbeide komen dan zal ik iets minder hard schelden.

Share

Voetnoten

Voetnoten
1 Een nieuw lid van Huygens, die in de pauze enkele fraaie door hem gemaakte foto’s liet zien van bolhoop M13, Andromedanevel M31 en de Halternevel M27, plus een mooie videoopname van een overgang van Io over Jupiter.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: