24 juni 2024

De verbeterde opnames van de maanlanding van de Apollo 11 – deel III

De gerestaureerde Apollo11 beelden. Credit: NASA

Dit zou een héél lang verhaal kunnen worden, dat teruggaat tot juli 1969. Maar ik heb geen zin om uitgebreid oude koeien uit de sloot halen, dus ik zal mij even beperken tot de kern. Ten eerste gaat het, zoals je uit de titel zal begrijpen, om de landing van de Apollo 11 op de maan, in juli 1969. Degenen die het toen live op televisie zagen kunnen zich vast herinneren dat je alleen wat wazige beelden zag van het moment dat Neil Armstrong als eerste mens op de maan stapte. Scherpere beelden van die historische landing zouden we ook niet te zien krijgen, want de originale filmbeelden waren bij een verhuizing in 1970 bij de NASA verdwenen. Da’s dus feitelijk deel I van m’n verhaal, waarbij aangetekend dat de televisiebeelden destijds vanaf de maan waren gezonden naar radioschotels bij Parkes en Honeysuckle Creek in Australië. Deel II speelde zich vorig jaar af, toen de NASA in het kader van het veertigjarige jubileum van de Apollo 11 vlucht met gerestaureerde beelden kwam, deel uitmakend van het zogenaamde Apollo 11 moonwalk restoration project. Je zou denken dat daarmee de kous af is, maar dat is dus niet zo. Want deze week bleek dat ze binnenkort – 6 oktober om precies te zijn – in Australië die verloren originele beelden willen gaan vertonen. Het staat te lezen op een NASA-site, dus de bron is betrouwbaar. Maar wat lees ik vervolgens op de website van Universe Today, ook niet de minste op  het gebied van verantwoordde astroberichtgeving: dat de beelden die 6 oktober worden uitgezonden niet anders zijn dan de gerestaureerde beelden die vorig jaar al werden gepubliceerd. Een citaat uit Universe Today:

I checked with NASA Headquarters about this footage, and they told me it actually is the same video that NASA restored and released in 2009 for the 40th anniversary of the Apollo 11 mission.

En da’s dus wat ik maar eventjes deel III noem. Tsja, hoe zit dat nou? Krijgen we 6 oktober écht originele, scherpe beelden te zien van die maanlanding óf de beelden uit 2009? Geen idee. Wat ik wel weet is dat álle 15 in 2009 gerestaureerde video’s van de Apollo 11 maanlanding hier te zien zijn en dat dit er eentje van is:

Wellicht dat er nog een deel IV komt uit deze episode rond de befaamde Apollo 11 vlucht. Bron: o.a. Universe Today.

Share

Speak Your Mind

*