19 juli 2024

Zucht, het schiet niet op met de Discovery

Die gaat niet eerder dan maandag a.s. omhoog. Credit: NASA TV

Het wil maar niet lukken met de lancering van de Space Shuttle Discovery, voor diens allerlaatste vlucht richting het internationale ruimtestation ISS. De oorspronkelijke lanceerdatum van maandag 1 november werd vorig weekend uitgesteld door lekkages. De dagen erna was het telkens ‘gaat ‘ie nou wel of gaat ‘ie nou niet’ en ieder lanceermoment ging wegens diverse oorzaken niet door. Vandaag heeft de NASA laten weten dat vanmorgen opnieuw een lek werd ontdekt, dit keer in een leiding met waterstofgas, die de externe tank moet volladen. Zoals het er nu naar uit ziet is het eerstvolgende moment dat de Discovery kán worden gelanceerd komende maandag, de 8e november om 18:53 uur Nederlandse tijd. Mocht dat door omstandigheden óók niet doorgaan dan ligt het eerstvolgende ‘lanceervenster’, zoals dat zo mooi wordt genoemd, tussen 30 november en 5 december. Goh, da’s dan ook gelijk een hele poos wachten. Ik denk dat commandant Steve Lindsey en z’n ploeg (Eric Boe, Alvin Drew, Tim Kopra, Michael Barratt en Nicole Stott) gek worden van het wachten. Bron: SpaceRef.

Share

Comments

  1. hmmm, het is niet alleen de bemanning die een tikkie "nuts" dreigt te geraken, ook uw nedrig medeblogger en redelijk fervent ruimtevaart-toeschouwer…..ben de hele week al bezig om al mijn droeve huisbaaswerkzaamheden steeds maar zodanig te plannen dat ik "during lift off" NIET gestoord kan worden…..en elke keer moeten onze grote vrienden de "NASA-knakkers" de "wegenwacht" weer bellen voor het zoveelste "lekkie". Misschien moesten onze NASA-vriendjes en vriendinnetjes maar eens de hulp inroepen van autofabriekant Citroën in frankrijk.

    Deze gasten, ontwerpers en bouwers van geniale en complexe "voitures" zoals de DS, CX en tegenwoordig de C6, volgestampt met delicate hydraulische veer, stuur, rem en schakel-systemen zijn, na meer dan vijftig jaar ervaring,wellicht iets bedrevener in het lekdicht houden/krijgen van zoiets "simpels" (nou ja..??)als een spaceshuttle!?!

    Maar misschien ben ik als doorwrocht Citroënist" zijnde een tikkie bevooroordeeld!!!

    Maar goed, maandag aanstaande zit ik wederom hoopvol gekluisterd achter de computer om op NASA-TV die éénnalaatste (of….hoop…hoop…tweenalaatste!!) shuttle-lancering "live" bij te mogen wonen….want dat is en blijft me toch echt iets fantastisch!!

  2. De missie van de Discovery, STS-133, is de twee-na-laatste! 😀 Onlangs heeft het Congres de benodigde centjes beschikbaar gesteld voor een extra vlucht in 2011. We krijgen dus nog de Endeavour met STS-134 en tenslotte de Atlantis met STS-135. En dan is 't echt klaar.

Speak Your Mind

*