22 mei 2019

Even over die ‘Ground Umbilical Carrier Plate’

Aan de oranje gekleurde tank vast: de Ground Umbilical Carrier Plate.

Ja, dat is waar ik het eventjes met jullie over wil hebben, de zogenaamde Ground Umbilical Carrier Plate. Uhhh… zeg dat nog eens? Tuurlijk, Ground Umbilical Carrier Plate. Zeg maar de GUCP, hetgeen ze uitspreken als ‘gup’. Klinkt lekker cryptisch, maar het is niet zo ingewikkeld. Het is de plek op de oranjegekleurde externe brandstoftank van de Space Shuttle, waar de 17″ brede brandstofpijp naar toe loopt, welke die tank van waterstofgas voorziet. Die GUCP is samen met de zgn. ground umbilical carrier assembly (GUCA) een ingewikkeld stukje techniek, dat ervoor zorgt dat de tank tot de allerlaatste seconde voor de lancering nog van

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.