22 mei 2019

Supernovae spugen fonteinen uit in de Melkweg


Ze worden ‘galactische fonteinen’ genoemd, hete gaswolken die door de schokgolven van supernovae worden weggeblazen en die vanuit de platte schijf van de Melkweg terechtkomen in de omringende halo. In die halo koelt het gas af en vervolgens valt het aangetrokken door de zwaartekracht van de Melkweg weer terug in de schijf. Aldus in een notendop de cyclus van het gas van de galactische fonteinen, gas dat deel uitmaakt van

Reacties

  1. da's nou wel weer leuk Arie. bij het keramieken gebruik ik weleens een glazuur, die wordt ook supernova genoemd. prachtig effect !

  2. Kijk, dat is nou astronomisch verantwoord keramiek. 🙂

  3. zal ik een asbak voor je kleien?

  4. Jolie, bedankt voor je aanbod. Maar eh… wat moet ik met een asbak, ik en alle andere gezinsleden hier roken niet. Kan je geen mini-space shuttle kleien? 🙂

  5. ik zal mijn best doen ….

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: