5 maart 2021

De impact van de Japanse aardbeving

Effecten van de aardbeving op de kust van Japan. Credit: NASA

De aardbeving die afgelopen vrijdag 11 maart voor de kust van Japan plaatsvond – 130 km ten oosten van de stad Sendai – en die een kracht had van 8,9 op de schaal van Richter heeft de nodige impact gehad op de aarde. Zo heeft de beving de draaiing van de aarde met 1,6 microseconden versneld en is de as van de aarde ruim 10 centimeter verschoven. Een microseconde is een miljoenste seconde. Metingen van 1200 GPS-stations in een soort van bewakingsnetwerk tegen aardbevingen van het Japanse Geographical Survey Institute tonen aan dat geheel Japan gemiddeld 2,5 meter naar het oosten is opgeschoven en hier en daar zelfs vier meter. Hiernaast zie je foto’s die de NASA gemaakt heeft met de Moderate Resolution Imaging Spectrometer (MODIS) aan boord van de Terra satelliet van Honshu eiland, vlakbij Sendai, waarop de effecten van de aardbeving op de kustlijn te zien zijn. De foto links is op 26 februari 2011 gemaakt, rechts is van gisteren. De oorzaak van de aardbeving is gelegen in de verschuiving van de tektonische beweging van de aardplaten, ‘losse’ delen van de aardkorst die drijven bovenop de vloeibare mantel van de aarde. Bij deze aardbeving is de Pacifische Plaat onder de Filipijnse Plaat geschoven. Die Pacifische plaat is voornamelijk oceanische korst en is zwaarder dan de Filipijnse Plaat, net onder Japan gelegen. Hieronder zie je de verschuiving in beeld:

Credit: Institute of Geological and Nuclear Sciences Ltd.

Die verschuiving gaat normaal erg geleidelijk, maar door de spanningen die kunnen worden opgebouwd kan het plotseling erg snel gaan. De Filipijnse plaat is lichter en flexibeler en die kan daardoor enorm trillen. Da’s in Japan gebeurd, met alle gevolgen vandien. Van de beving plus daaropvolgende tsunami zijn massa’s video’s verschenen en die zullen jullie vast al gezien hebben. De volgende wil ik jullie echter niet onthouden, gemaakt ergens in een flat in een stad in Japan, geen idee welke stad. Waar het om gaat is dat het Japanse systeem dat mensen alarmeert dat er een aardbeving aankomt werkt! Je ziet de gealarmeerde computer aftellen hoeveel seconde het duurt voordat de aardbeving gaat plaatsvinden en dan…. nou ja kijk verder zelf maar.

Bron: Photoblog MSNBC en Cosmic Log.

Comments

 1. Interessant! Ik hou m’n profielwerkstuk hierover 🙂

 2. @ Rowan of Arie een “even een tussendoor” vraag over iets totaal anders maar hoe verander je je profielplaatje? Ik zie nergens die optie :-0

  • Da’s niet zo moeilijk: gewoon een gravatar aanmaken. Kijk op https://nl.gravatar.com/

   • Oh ja, ik ben al eens op die site geweest toen ik helemaal in het begin hier op Astroblogs kwam. Ik bedacht me toen bij het idee dat ik dan waarschijnlijk op verschillende sites met mijn “poffertje” op het profiel icoontje sta 😀

    • Mmmmmm., ik kan wel een plugin installeren dat je ook op de Astroblogs een eigen avatar in kan stellen en dat jouw poffertje – geinige term – alleen op de Astroblogs te zien is. Wil je dat?

     • Alleen op Astroblogs is oké 🙂 Schijnt dat Google+ ook iedereen met z’n poffertje erop wilt hebben om het “persoonlijker” te maken. Maar veel mensen willen dat helemaal niet en hebben het poffertje van de Microsoft-baas erin gezet (hihi)

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: