23 oktober 2020

Hoe je op zee kan navigeren met hemellichamen

Jan Hellema

Afgelopen vrijdag hield Jan Hellema een lezing bij Huygens over het navigeren op zee met behulp van de hemellichamen. Hellema is ervaringsdeskundige, want als voormalig stuurman bij de koopvaardij op het Maritiem Instituut De Ruyter te Vlissingen, kan hij er een woordje over meespreken. En dat bleek ook wel, want in z’n lezing ging hij af en toe behoorlijk diep in op de principes van de navigatie en de toepassingen in de scheepvaart die in de geschiedenis werden gedaan. De vraag die hierbij gesteld kan worden is simpel: stel je dobbert in je bootje ergens op de Atlantische Oceaan en je wilt van plek A naar plek B. Er zijn geen verkeersborden, dus hoe weet je de weg. Het antwoord is minder eenvoudig en Hellema liet zien hoe men vroeger met allerlei instrumenten als het sextant en het astrolabium een schatting van de positie op zee maakte. In de klassieke oudheid vermeed men het probleem eigenlijk door zich voortdurend op de kustlijn in de verte te ori

Comments

  1. cees van dijl zegt

    Ik ben geinteresseerd in de lezing van Jan Hellema t.b.v. onze zeilvereniging.
    Graag meer info over telf., nr, kosten etc.
    Bedankt
    023-5249015

  2. Jan Hellema staat op de sprekerslijst van de KNVWS en ik zou even contact opnemen met de secretaris daarvan om deze info te vragen, ikzelf heb de lijst niet.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: