23 juli 2024

Om ’t af te leren: nog één supervideo over de lancering van de Endeavour

Ja ja, ik weet het: Space Shuttle Endeavour is vanmorgen voor de allerlaatste keer geland, dus eigenlijk moet ik m’n mond erover houden. Maar op maandag 16 mei j.l. werd de Endeavour gelanceerd voor missie STS-16 en dat werd door pakweg

Share

Comments

  1. Zucht….het enige wat ik elke keer maar weer moet denken als ik dit soort fantastische cinematografiën zie van de spaceshuttle: "Eh….joehoe….mijn waarde Yankees, weten jullie het ECHT wel zeker dat jullie hiermee willen stoppen om vervolgens weer terug te keren naar het oude kleffe recept van "mensen en lading de ruimte in schieten in een conservenblikkie bovenop een kingsize vuurpijl??". OK, de spaceshuttle heeft als het om goedkoop, makkelijk en relatief risicoloos "ruimtevaren" gaat niet gebracht wat er van verwacht werd maar hoe je het ook wendt of keert………het zijn wel de eerste ECHTE ruimteschepen waar je echt wat mee kan in de ruimte….eh…zie de Hubble reparaties en natuurlijk als "ruimtetruck" voor het bouwen van zoiets gigantisch als het ISS. Natuurlijk zijn vier of vijf shuttles niet meer zo broodnodig nu het ISS "af" is, maar ik zou met toch kunnen voorstellen dat het voor de VS/NASA wellicht handig is om toch op z'n minst nog één shuttle achter de hand te houden tot een eventuele opvolger klaar is… Als de shuttle Atlantis strakjes de zwanenzang der Shuttles tot het bittere einde brengt hebben ze gewoon helemaal NIETS meer, behalve dan dat ze, heel armoedig, nog bij de Russen kunnen gaan bedelen voor een plekkie aan boord van de ongelofelijk klassieke russische Soyouz….met al mijn welgemeende complimenten voor het Soyouz ontwerp overigens. Maarre…. het is en blijft toch wel erg "maf" dat ze tot op heden echt niets beters hebben weten te verzinnen??….Ja OK, de commerciele "falcon 9" maar ja, dat ding is toch ook maar een moderne kloon van de oeroude Titan/gemini raket uit de jaren 60?? Afijn, ik vind het allemaal zogezegd maar een beetje erg maf en triest tegelijk…maar gelukkig hebben we al die mooie filmpjes nog om ons in een roes van Shuttle-nostalgie aan te vergapen tot in lengte van dagen. Oh….en nu maar hopen dat ze die laatste shuttle OVERDAG laten landen want die nachtlanding van de Endeavor was zo'n teleurstelling!

Speak Your Mind

*