20 maart 2019

Koolmonoxide verraadt nieuwe spiraalarm Melkwegstelsel

Een pas ontdekte spiraalarm van het Melkwegstelsel

Twee sterrenkundigen van het Smithsonian Astrophysical Observatory in Cambridge, VS – Tom Dame en Pat Thaddeus heten ze – zijn er in geslaagd om met een simpele 1,2 meter radiotelescoop op het dak van hun departementsgebouw aanwijzingen te vinden voor het bestaan van een tot nu toe nog onbekende spiraalarm van het Melkwegstelsel. Het zou gaan om een spiraalarm die in het verlengde zou liggen van de reeds bekende Scutum-Centaurusarm. Sterrenkundigen proberen al meer dan zestig jaar de structuur van de Melkweg te doorgronden, zoals onlangs nog bleek uit de onthulling van het paneel bij Radio Kootwijk, waar op 11 mei 1951 radiogolven uit de Melkweg werden ontvangen. Met radiogolven kan men gemakkelijker door dichte, verhullende stofwolken heen kijken dan met optisch licht. Waar Dame en Thaddeus zich op concentreerden was koolmonoxide, afkomstig uit de buitenlagen van oude koolstofsterren. Die sterren bevatten in hun atmosfeer koolstof en zuurstof en als dat combineert krijg je koolmonoxide, zeg maar uitlaatgas. D

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.