2 maart 2024

TV-tip: zwanenzang spaceshuttle op BBC 2

lancering spaceshuttle Columbia STS 1

OK, het is een wat mager plaatje, genomen op Ifford HP 4 zwart wit film van een gammel zwart wit TV’tje met  nog zo’n zotte spriet-antenne bovenop de “buis” en ook nog eens zelf ontwikkeld en afgedrukt in een echte natte donkere kamer  lang geleden in de gloreuze jaren 80,  maar toch……….Het is en blijft wel (nog) een plaatje van het allerprilste begin van een boeiend en baanbrekend ruimtevaarttijdperk, welke vorige week na 30 jaar lief en leed  met deze “butterfly riding on a rocket”, zoals  de spaceshuttle ooit eens heel poëtisch werd omschreven door astronaut Story Musgrave, tot een ogenschijnlijk probleemloos eind kwam. Voor diegene die er nog niet “aan” willen,  danwel er gewoon nog geen genoeg van kunnen krijgen (zoals uw nedrig scribent!!), danwel de originele uitzending van afgelopen zondag gemist hebben,   is er donderdag aanstaande op BBC 2 om 20.00 uur de herhaling van de werkelijk prachtige BBC (hoe kan het ook anders!) documentaire “Spaceshuttle, The final mission” te aanschouwen op de “kwelbuis”!  Na dat uurtje smullen van al die mooie close ups in de ongelofelijk gecompliceerde keuken van het “shuttle circus” zal zelfs de meest fanatieke shuttle-freak toch wel tot de conclusie moeten komen dat dit gewoonweg niet meer vol te houden was voor de NASA……….al dat (peperdure) werk met zo weinig ruimte voor fouten om dat supergecompliceerde en ozo kwetsbare fraaie toestel veilig de ruimte in te krijgen en weer terug. Nou ja….over het waarom met de shuttle te moeten stoppen is al genoeg geschreven……..Deze “astroblog-dienstmededeling” dient slechts om de thuisgebleven liefhebbers er op te attenderen dat ze aanstaande donderdag nog weer lekker een uurtje kunnen wegdromen in “die goede  oude ruimte(vaart)-tijd”..Oh…enne…zeer geachte vakantie-vierende Adrianus V, mocht je dit blogje van jouw door en door natte,  bijkans bevroren (grrrr!!) en noest werkende  “astronomische zaakwaarnemer” onder de bezopen ogen krijgen,  al dan niet met een warm pilsje  ingegraven in je strandkuil,…ik ga proberen om,  speciaal voor jou, deze uitzending opgenomen te krijgen!!  Tevens heb ik gisteren van mijn geliefde schoonvader de NOS journaal radio-opname van vorige week, van ons (nou ja….jouw…grrrr!!) glorieuze optreden tijdens het “Holland space center final shuttlemission” ochtendje doorgestuurd gekregen. Ik zal eens kijken OF en HOE ik die op Astroblogs kan weten te plaatsen. Afijn, voor diegene die aanstaande donderdag tijd, zin en gelegenheid hebben om die bewuste documentaire te gaan aanschouwen…Heel veel kijkplezier toegewenst….en voor diegene die nu op vakantie zijn….heel veel andersoortig plezier toegewenst!!

 

Share

Speak Your Mind

*