8 juni 2025

NGC 7006, ofwel het einde van de astrofotografische komkommertijd?

NGC 7006, intergalactische buitenpost

Onder een metersdikke laag “ongeduldig” stof stond “ie” te wachten, mijn brave 20 cm Newtonnetje. Althans zo leek het gevoelsmatig,  toen ik eindelijk na een zes weken durende, door overvloedige nattigheid veroorzaakte astrofotografische drooglegging voor het eerst weer mijn 2cv’tje bestel  kon volgooien met astrospulletjes om op “hemelse strooptocht” te gaan!!

En….oh….wat was dat heerlijk…..frisse Biesbosluchten en dito geluiden en voorwaar een heuse sterrenhemel!!  Nog niet eens echt kraakhelder,  maar  dat kon me totaal niets schelen….er was eindelijk weer IETS te zien wat meer op een ster leek dan op zo langzamerhand hopeloos irritant worden “cumulus astronomus interuptus”!!  Gelukkig bleken mijn astrofotografische routines nog niet compleet ondergestofd danwel weggeregend te zin… en na een half uurtje sleutelen en afstellen was het hele optische monster gereed voor aktie. Eerst maar effe gewoon wat voor de lol ende visueel enkele Messier-objecten en NGC’tje aanschouwd en daarna toch in de verleiding gekomen om nog een plaatje te schieten. OK…..het is optisch niet echt een spectaculair gevalletje, NGC 7006,  maar als je in ogenschouw neemt wat dit vage vlekje voorstelt dan wordt “ie” misschien toch wel een tikkie interessanter. NGC 7006 is namelijk een heel verwijderde bolvormige sterrenhoop.  Hij/zij staat maar liefst op een afstand van 185 000 lichtjaar! M13, de bekende bolvormige sterrenhoop in Hercules bijvoorbeeld staat op slechts 21 000 lichtjaar. De “gemiddelde” bolvormige sterrenhoop, er zijn er tot op heden een stuk of 150 van bekend,  staan zo op 20 tot pak hem beet 50 000 lichtjaar in een soortement van halo gegroepeerd rondom het centrum van “ons” melkwegstelsel. Bolvormige sterrenhopen zijn hele oude “oerobjecten” (gemiddelde leeftijd ergens tussen de 11 en 13 miljard jaar….”ietsie”minder dus dan de hedentendage aangenomen leeftijd van ons heelal…14,3 miljard jaar o.i.d.)  die, naar men vermoed, een ontstaangeschiedenis hebben die nauw verbonden is met de ontstaansgeschiedenis van het melkwegstelsel waar zij bij horen. De preciese ontstaansgeschiedenis en evolutie van bolvormige sterrenhopen is nog een stukje sterrenkunde waar nog heel wat te leren/ontdekken valt.
“Toevallig” staat er precies (nou ja…bij wijze van spreken dan) in de tegenovergestelde richting van NGC 7006 een ander lichtzwak “bolletje” genaamd NGC 2298 in het sterrenbeeld Puppis…Ook dit “bolletje” behoort tot ons melkwegstelsel….Nu is ons melkwegstelsel zo ongeveer 90 000 lichtjaren groot maar als we deze twee galactische buitenposten als “ware”buitengrenzen van ons melkwegstelsel zouden rekenen dan krijgen we opeens een heel ander getalletje..en wel een dikke 250 000 lichtjaar! Ofwel….een typisch gevalletje van vage bolletjes en indrukwekkende bijbehorende getallen….en daarom MOEST  NGC 7006 domweg gekiekt worden!! NGC 7006 is,  onder een goed donkere sterrenhemel,  visueel als (uiteraard!!) vaag vlekkie te vinden in het sterrenbeeld Dolfijn. Dit kleine onopvallende sterrenbeeld is te vinden in de buurt van het dominante zomersterrenbeeld  Zwaan,  pontificaal gelegen midden in de zwaklichtende band  van onze melkweg. Als je dus naar NGC 7006 kijkt dan gluur je als het ware, een beetje gechargeerd omschreven,  pal over de 90 000 lichtjaren grote “pannenkoek” van ons melkwegstelsel heel ver weg in de diepe lege duisternis van “onze” naaste  intergalactische omgeving. Deze digitale opname van NGC 7006 is het opgestelde/gestackte resulaat van vijf “kiekjes” van elk twee minuten. Tijdens de grote astrofotografische drooglegging van afgelopen Juli heb ik me maar “in arren moede” beziggehouden met het mij eigen maken van al het digitale beeldbewerking-fraais welke beschreven staat in het onlangs aangeschafte boekwerk “Photoshop astronomy, second edition” van R. Scott Ireland…..zeker niet het gemakkelijkste boekwerk om door te werken,  maar eigenlijk simpelweg een “must”  voor zowel een beginnend als gevorderd astrofotograaf. Zo…..en nu wordt het,  dunkt mij, ook  wel weer eens tijd dat onze “astronomische hopman” Adrianus V terugkomt van vakantie………genoeg gelanterfant aan het franse strand…..tijd om de astronomische komkommertijd te be-eindigen…hint…hint!!

Share
Over Jan Brandt

Comments

  1. Leuk om niet alleen een foto te zien, maar ook een uitgebreide uitleg achter het object erbij te lezen. Dat maakt zo'n 'simpel' klein sterrenhoopje opeens veel interessanter.

    PS: Ben afgelopen paar nachten vanaf mijn vakantieadres in Zeeland (Renesse) ook bezig geweest met wat foto's te schieten. Zal ze wel nasturen als ik weer terug ben, Hier in Renesse is de Melkweg nog zonder al te veel lichtvervuiling mooi te zien.

  2. Ha die Jan,

    ach ja…de donkere sterrenovergoten luchten van Zeeland…..wat een heerlijk plekkie om des avonds "buiten te mogen spelen"!!….En dus….laat die " mega zeeuwse fotonen-buit" maar komen, zeer geachte concurre…eh….collega…ha…ha..!! Bij deze vanuit het astronomisch thuisfront nog een zeer prettige en fotonen-rijke voorzetting van jouw vakentie toegewenst. JB

Speak Your Mind

*