14 september 2024

Bizar systeem van diamanten planeet draaiend om pulsar ontdekt

Impressie van het pulsar-planeetsysteem PSR J1719-1438. Credit: Swinburne Astronomy Productions, Swinburne University of Technology.

Probeer je het volgende voor te stellen: een dubbelster, waarbij de ene ster – welke op onze zon lijkt – evolueert van het rode reus-stadium via het witte dwerg-stadium naar een planeet-stadium, waarbij de planeet geheel uit gekristalliseerd koolstof, zeg maar diamant blijkt te bestaan, en de andere zwaardere ster als supernova explodeert, daarbij z’n buitenlagen wegblazend en waarbij de kern als snel roterende milliseconde-pulsar overblijft. Zo’n bizar systeem is inderdaad gevonden door sterrenkundigen en het heet J1719-1438, 4000 lichtjaar van ons verwijderd in het sterrenbeeld Slang (Serpens). Ja, het klinkt inderdaad bizar: hoe kan een ster á  la de zon nou uiteindelijk als planeet eindigen en hoe komt zo’n planeet te bestaan uit diamant? Dat onze zon over vijf miljard jaar zal opzwellen tot een rode reus is algemeen bekend, evenals het daarop volgende stadium van een witte dwerg, welke voornamelijk uit zuurstof en koolstof bestaat. In het geval van J1719-1438 moet de pulsar het volgende hebben gedaan: de pulsar moet met z’n massa van 1,4 zonmassa gepropt in een bolletje van 20 km doorsnede een sterke gravitationele invloed op de nabije witte dwerg hebben gehad en deze van 99% van z’n buitenlagen hebben beroofd. Wat na dat ‘strippen’ overbleef waren twee bizarre objecten: een pulsar die véél sneller ging roteren door de toevoer van materie, 10.000 keer een omwenteling per minuut (1x per 5,7 milliseconde), en een ‘planeet’ die enkel uit gekristalliseerd koolstof bestaat. Op de een of andere manier wist de planeet uit de greep van de pulsar te blijven, op een ‘veilige’ afstand van ongeveer 600.000 km van de pulsar. Op de afbeelding zie je de planeet draaiend om de pulsar en in geel ter  vergelijking de omvang van de zon. Eén omwenteling om de pulsar duurt twee uur en tien minuten. Bron: Max Planck Instituut..

Share

Comments

  1. A. Vandersloot zegt

    Een nieuw ontdekte planeet met een soort van diamantstof is aantrekkelijk om over te mijmeren. In de lilaca wordt alles gezien als iets in de mens zelf. Logischerwijze is deze planeet dus ook in het eigen menselijke lichaam te ontdekken en te onderzoeken. De nieuw ontdekte planeet is vierduizend lichtjaren van de aarde verwijderd, maar de planeet in de mens zelf is niet zo ver weg. Het zou zeker de moeite waard kunnen zijn om hem in het lichaam te ontdekken en te zien wat hij in de werkelijkheid betekent voor de ontwikkeling van de materie in een evolutie van licht.

Speak Your Mind

*