31 maart 2020

SDO en STEREO ontdekken nieuw fenomeen op de zon: coronale cellen

Coronale cellen, waargenomen door SDO en STEREO-B.

We kenden al de zogenaamde coronale gaten, dat zijn gaten in de corona, de hete, ijle dampkring van de zon, waar de temperatuur kouder is, het plasma dunner en die donker afsteken t.o.v. de rest van het zonsoppervlak. Maar sinds juni vorig jaar kennen we ook de coronale cellen, die zich aan de rand van de coronale gaten bevinden en die er direct verband mee houden. De cellen zijn pluimen van magnetische activiteit, die verticaal opstijgen en die in clusters voorkomen. Hun temperatuur is gigantisch, pakweg een miljoen Kelvin, en ze strekken zich door de onderste lagen van de corona uit. Van bovenaf gezien lijken ze op de granulakorrels, de kortdurende bellen aan de zonsoppervlak, die het gevolg zijn van temperatuurwisselingen en van sterke op- en neerwaartse stromingen in de zon. Met de beide STEREO-satellieten kon men zien dat de coronale cellen veel langer en groter zijn dan de granulae. Is een typische granula zo’n 1000 km in doorsnede, de coronale cellen blijken wel 30.000 km groot te zijn. De cellen werden ook waargenomen door

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.