21 april 2024

Hemelvaartsdag: Robbert Dijkgraaf over de oerknal in DWDD University

A.s. donderdag 17 mei (Hemelvaartsdag) zal op den Vaderlandsche televisie, Nederland 3 bij de VPRO “DWDD University: de Oerknal” worden uitgezonden. Daarin geeft professor Robbert Dijkgraaf, die vaak in “De wereld draait door” aanschuift om wetenschappelijk nieuws te duiden, een college over het ontstaan van het heelal, live vanuit de Koepelkerk in Amsterdam. Onder de noemer “DWDD University” zullen meer van deze “tv-colleges” volgen. Hieronder een promo van deze bijzondere versie van DWDD.

Dus niet vergeten om te kijken: 19.30 – 20.25 uur op Nederland 3. Herhaling 24.10 – 01.05 uur.

Share

Comments

 1. Ja, ik had deze al ingesteld om op te nemen. Toch bedankt voor de tip!

 2. hans veugelers zegt

  Wat was de kracht die de oerknal veroorzaakt heeft?

  Blijft de uitdijende energie van de oerknal eindeloos doorgaan ?

  Verdwijnt onze melkweg uiteindelijk in een zwart gat en wat gebeurt er dan met dat zwart gat ?

  • Op je eerste vraag kan ik antwoorden dat men dat niet weet. Wel vindt zeer kort na de oerknal een periode van exponentiële expansie plaats die gevoed wordt door het inflaton-veld. Wat je tweede vraag betreft : ja die expansie gaat eeuwig door, momenteel aangedreven door de donkere energie. En op je derde vraag kan ik je geruststellen: nee, we verdwijnen niet in het massieve superzware zwarte gat in het centrum van de Melkweg. 🙂

 3. Beste Jan H.

  Ik had de Oerknal ook (een paar weken geleden) opgenomen, maar hij is op onverklaarbare wijze gewist van mijn harde schijf.
  Kan ik misschien van jouw opname een kopietje maken.

  Met vriendelijke groet,

  Paul B.

  • Hoi Paul,
   Ik heb deze aflevering op de harddisk van mijn UPC-mediabox staan. Ik heb al eens aan een techneut van UPC gevraagd hoe ik opnames daar van af kan halen, maar dat is niet mogelijk. (ook ivm met die vervelende media-rechten onmogelijk gemaakt. Maar als jij een manier weet, dan mag je de aflevering er af komen halen. Dan weet ik meteen hoe dat moet. 🙂
   Maar je kan ook met downloadfunctie van realplayer de aflevering van uitzending gemist van internet af halen:
   http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/188722
   .

 4. Oh, je bedoelde de oerknal. Ik dacht allerkleinste. Maar deze aflevering staat al bovenaan deze blog.

Speak Your Mind

*