22 mei 2024

Ruimteschroot bedreigt internationale ruimtestation ISS

Grafische weergave van de grotere stukken ruimteschroot in een baan om de aarde. Deze weergave is gebaseerd op echte gegevens. Klik voor een grotere versie. Credit: ESA

Het internationale ruimtestation ISS loopt gevaar! Het station loopt namelijk het risico om in de komende dagen geraakt te worden door twee flinke stukken ruimteschroot, die afkomstig zijn van een oude Russische satelliet (namelijk de Kosmos 2251 spionagesatelliet). Gelukkig heeft het ruimtestation stuwraketten aan boord, waarmee het ISS tijdelijk in een andere baan gebracht kan worden. Dat zou dan in de loop van vandaag moeten gebeuren. De Kosmos 2251 is in 1993 gelanceerd en in 1995 alweer buiten gebruik genomen. In 2009 kwam de satelliet in botsing met een Amerikaanse Iridium-33 satelliet. Nooit eerder was een dergelijke crash voorgekomen. De gevolgen zijn groot: honderden fragmenten van beide satellieten draaien sindsdien in een baan rond de aarde en vormen een groot gevaar voor zowel het ISS als andere satellieten.

Share

Comments

  1. Dat ruimteschroot is echt een groot probleem voor andere satellieten en zeker ook voor het ISS, waar mensen in zitten. Tijd voor een kosmische vuilophaaldienst. 🙂

Speak Your Mind

*