25 februari 2024

Record-vrije valsprong Felix Baumgartner geslaagd!

Credit: Red Bull Stratos.

De poging van de Oostenrijker Felix Baumgartner om het record vrije valsprong te verbreken is geslaagd! De heliumballon bracht de Zenith capsule met daarin Baumgartner tot ruim 39 km. Na verschillende procedures zoals het ‘ontluchten’ van de cabine was de hoogte iets gedaald tot ongeveer 39 km en daar vandaan sprong Baumgartner naar beneden. Net voor die sprong prevelde hij nog wat worden – deed mij denken aan Neil Armstrong’s eerste woorden toen hij op de maan stapte – onder andere dit:

“Sometimes to you to go really high to see how small you are.”

Hij schijnt een snelheid van maar liefst 1.173 km/u te hebben gehaald – een snelheid die nog bevestigd moet worden – en daarmee zou hij de eerste mens zijn die zonder vliegtuig door de geluidsbarriére gaat. In de eerste minuten van z’n vrije val ging Baumgartner flink tollend door de lucht – m’n gezin thuis dacht dat de waaghals echt het loodje legde – maar wonder boven wonder ging het allemaal goed. Als zeer geoefend vrije valspringer wist Baumgartner zich te stabiliseren en een perfecte vrije val te maken. Onderweg zei hij ook nog allerlei dingen – zoals lezer Ralf wist te melden:

Toen hij sprong zei hij: “I’m coming home” En tijdens de afdaling (zei Joe Kittinger): “Keep talking Felix “I’M F*CKING BUSY HERE MATE.”

😀 Na vier minuten en 22 seconden opende hij zijn parachute en 10 minuten na de sprong landde hij.  Hij viel direct op z’n knieën en hief zijn handen omhoog, ten teken dat het volbracht was. De reis omhoog, met een 230 meter hoge heliumballon, duurde ruim 2,5 uur. Hieronder een foto net voordat hij naar beneden sprong. Als ik videobeelden heb van de sprong zal ik die hier plaatsen.

[Update]:De video is er, zie onderaan!

Credit: Red Bull Stratos.

Met z’n sprong verbrak Baumgarter het record van Joe Kittinger, die in 1960 tijdens Project Excelsior een sprong deed vanaf 31,333 km hoogte. Kittinger was vandaag de CAPCOM, degene die met Baumgartner het contact onderhield en regelmatig de checklists doornam. En hier videobeelden van de sprong:

Nou snap ik ook waarom Red Bull het allemaal sponsorde: “Red Bull geeft je vleugels!” 🙂 Bron: Universe Today.

Share

Comments

  1. Jeroen van der Oord zegt

    Wat een lef van die kerel! Vooral als die hoge snelheden van over de 1000 km per uur echt blijken te kloppen.
    Ik doe het hem niet na in ieder geval.

  2. Avatar foto Olaf van Kooten zegt

    “Sometimes to you to go really high to see how small you are.”

    Hmm die zin klopt volgens mij niet helemaal (?)

Speak Your Mind

*