11 juli 2020

Zwarte gaten kunnen bellen blazen

LOFAR is een netwerk van radiotelescopen, waarvan een belangrijk deel in Nederland gelegen is

Een sterrenstelsel en zijn centrale zwarte gat hebben een intieme relatie. Hun levens zijn op een manier met elkaar verbonden dat doet denken aan biologische symbionten. De precieze details van deze relatie vormen al jaren een puzzel voor astronomen. Sommige zwarte gaten zijn actief bezig om materie aan te trekken. Een deel van dit materiaal valt niet naar binnen, maar wordt weer uitgestoten in de vorm van bipolaire bundels van deeltjes en straling, waarbij snelheden van bijna de lichtsnelheid (ongeveer 300.000 km/s) gehaald worden.

Na een bepaalde afstand remt de deeltjesstroom af, waarbij dunne bubbels gecre

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.