25 mei 2024

Hubble ziet rokerige schillen van stervende ster

NGC 7354

De planetaire nevel NGC 7354. Klik voor een grotere versie. Credit: ESA/Hubble & NASA

De planetaire nevel NGC 7354 bevindt zich in een relatief leeg deel van de Melkweg – toch wordt de eenzame nevel weinig waargenomen door zowel amateur- als professionele astronomen. Nu kunnen we, dankzij de Hubble-ruimtetelescoop, deze prachtige bal van “rokerig licht” in spectaculair detail bewonderen.

Net zoals vallende sterren geen sterren zijn, en lavalampen geen lava bevatten, hebben planetaire nevels ook niets met planeten te maken. De naam is afkomstig van de Engelse sterrenkundige William Herschel: toen hij voor het eerst een planetaire nevel zag door zijn telescoop, zag hij alleen maar een mistige bol dat hem deed denken aan een gasplaneet zoals Uranus. De naam is blijven hangen, ondanks het feit dat moderne telescopen duidelijk hebben uitgewezen dat deze objecten helemaal geen planeten zijn, maar eigenlijk de gloeiende buitenlagen die zijn uitgestoten door een stervende ster.

Astronomen zijn van mening dat de sterrewind van de centrale ster de belangrijkste factor vormt bij het bepalen van de vorm en structuur van een planetaire nevel. De structuur van NGC 7354 is relatief aanvoudig te zien: het bestaat uit een cirkelvormige buitenschil, een elliptische binnenschil, een collectie van heldere knopen die zich vooral in het midden bevinden, en twee symmetrische straalstromen. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze kenmerken veroorzaakt kunnen zijn door een begeleider van de centrale ster. De aanwezigheid van een tweede ster in NGC 7354 moet echter nog bevestigd worden.

NGC 7354 bevindt zich op een afstand van 4200 lichtjaar, in de richting van het sterrenbeeld Cepheus. De planetaire nevel heeft een diameter van een halve lichtjaar.

Bron: Hubble Space Telescope

 

Share

Speak Your Mind

*