21 februari 2019

ALMA ziet intrigerende tekenen van gasstromen die reuzenplaneten voeden

Deze artist
</p>
<div class=

Reacties

  1. Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

    Interessant. Aangezien er zoveel onzekerheden zijn bij het ontstaan van planeten (onze modellen zijn verre van compleet) is het interessant om dergelijk observationeel verkregen bewijs te verkrijgen en te integreren in de modellen. Dit laat de vorming van gasplaneten in een kritieke fase zien. Maar is dit nu een bewijs voor het core-accretion model (eerst een rotsachtige kern dat daarna gas aantrekt) of voor het core-instability model (een instabiliteit in de protoplanetaire schijf veroorzaakt een verdichting van gas, dat daarna aanvullend materiaal [vooral gas maar ook ‘rotsen’ en ‘ijzen’] aantrekt, waarna het zwaardere materiaal naar de kern zakt en zo een rotsachtige kern vormt) ?

    Die artistieke impressie in de kop, ik heb daar 5 volle minuten naar zitten kijken, wat een intrigerende en inspirerende afbeelding (imho….weet niet eens waarom)

  2. In het wetenschappelijke artikel in Nature wordt daar niets over gezegd, over welk model van planetenvorming het beste past bij deze waarneming. Ik denk dat ze dat aan de theoretici overlaten, dit is puur de waarneming. En ja wat je zegt, die impressie intrigeert inderdaad, ik vond ‘m ook boeiend om naar te kijken.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: