22 september 2023

Nu is het 100% zeker: CERN heeft met de LHC een Higgs boson ontdekt!

Higgs

Credit: CERN/CMS/Taylor, L; McCauley, T

Het hoge woord is er uit: het deeltje waarvan de vondst op 4 juli 2012 bekend werd gemaakt is voor 100% een Higgs boson. Zo blijkt uit de resultaten van de ATLAS en CMS-detectoren van de Large Hadron Collider (LHC), die vandaag op de jaarlijkse Rencontres de Moriond conferentie in Italië bekend zijn gemaakt. Vanaf de bekendmaking sprak men van een Higgs-achtig deeltje – om enige slag om de arm te houden – maar de onzekerheid over de spin en pariteit van het deeltje weerhield de natuurkundigen ervan het deeltje met zekerheid een Higgs boson te noemen. Ten opzichte van de data die tot 4 juli 2012 werd gebruikt heeft men 2 keer zoveel data van protonenbotsingen (zie de afbeelding hierboven) gebruikt en geanalyseerd en daaruit blijkt dat het nieuwe deeltje spin 0 heeft, precies wat een Higgs boson volgens de theorie moet hebben. OK, dat betekent dus dat genoemde detectoren een Higgs boson met een massa van rond de 126 GeV hebben ontdekt en dat Peter Higgs dit jaar grote kans maakt een leuke prijs te winnen:

Nobel_Higgs

Credit: Nobel Comité, via Francis Naukas.

[Disclaimer] OK en dan nou de grote ‘maar’ van bovenstaand verhaal: zoals de titel zegt heeft CERN met de LHC een Higgs boson ontdekt, niet het Higgs boson. Het lijkt een kleinigheid, maar het punt is dat op basis van de huidige gegevens niet bekend is of het nieuwe deeltje het Higgs boson is volgens het Standaard Model (SM) of een Higgs boson volgens één van de vele theorieën buiten het SM, meestal theorieën die uit gaan van supersymmetrie. Wordt vervolgd dus! Er zijn ongeveer 1 biljard botsingen tussen protonen nodig om één gebeurtenis te krijgen waarbij een Higgs boson ontstaat en vervalt in andere deeltjes, dus om tot de definitieve bepaling van het exacte karakter van het Higgs boson te komen is nog een lange weg te gaan. Voorlopig ligt de LHC stil om gedurende 18 maanden te worden gereviseerd. Bron: Space.com + Francis th(E) Mule.

Share

Comments

 1. Wim van Kampen zegt

  Hierbij herhaal ik mijn voorspelling van15 februari 2009 dat HET Higgsdeeltje niet gevonden zal worden, omdat het domweg niet bestaat.

  Onder het Higgsdeeltje versta ik een deeltje dat verantwoordelijk is voor de massa van elementaire deeltjes.

  Het hoe en waarom is in mijn beoogde artikelen beschreven.

  Wim van Kampen

  • Wim, graag een link naar dat artikel. En ook graag argumenten waarom jij denkt dat de waarneming van het Higgs deeltje door de onafhankelijke teams van ATLAS en CMS niet juist zou zijn.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: