21 maart 2023

Herkomst van kosmische radio-achtergrond (eindelijk) bepaald

Supergevoelige VLA opname van verre sterrenstelsels

Supergevoelige VLA radio-opname van verre sterrenstelsels. Credit: Condon, et al., NRAO/AUI/NSF

Door zo’n 50 uur lang te staren naar een klein deel van de hemel heeft men eindelijk de bron van de radio-achtergrondstraling kunnen achterhalen. Het blijkt dat zo’n 63 procent van de achtergrond-emissie afkomstig is van sterrenstelsels met een actief centraal zwart gat. Zo’n 37 procent is afkomstig van sterrenstelsels die in een razend tempo nieuwe sterren produceren.

De ontdekking is verricht met de Very Large Array (VLA) radiotelescoop (tegenwoordig officieel “Karl G. Jansky Array” geheten). Deze telescoop is een miljoen keer krachtiger dan de radio-telescopen die in de jaren ’60 baanbrekende ontdekkingen verricht hebben. Hierdoor is het mogelijk om de bron van de radio-emissie te identificeren. Voorheen was dit niet mogelijk: de hoeveelheid straling kan bepaald worden, maar de resolutie was te laag om specifieke bronnen te onderscheiden.

Bron: National Radio Astronomy Observatory

Share

Comments

  1. Jan Heuser zegt

    Sorry, maar ik begrijp iets niet: ik dacht inmiddels begrepen te hebben dat de radio achtergrond straling juist afkomstig was van de oerknal. Maar nu is dat niet afkomstig van dat hele verrre verleden ontstane oerknal? Hoe zit dat nu?

  2. Avatar foto Olaf van Kooten zegt

    Ik denk dat deze radio-achtergrond een andere frequentie heeft dan de “oerknal radio-achtergrond”. Maar het is inderdaad wel een beetje verwarrend, op NuJIJ snapte ze het ook niet. En ik heb te weinig astrofysische kennis om hier precies antwoord op te geven, I’m only the messenger 🙂 – overigens blijft de bron ook wat vaag over deze kwestie.

  3. Het gaat hier om achtergrondstraling afkomstig van discrete bronnen, niet om de kosmische achtergrondstraling. De waarnemingen besproken in dit artikel werden gedaan op 1,4 GHz en rond 3 GHz. De kosmische achtergrondstraling piekt op hogere frequenties, Planck heeft instrumenten die waarnemen op 30-70 GHz en 100-857 GHz.

  4. Ik heb eerder ook al aandacht geschonken aan deze radio-achtergrondstraling: https://www.astroblogs.nl/2009/01/08/nasas-arcade-hoort-kosmische-radiostraling/ Toen (anno 2009) was er nog weinig over bekend.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: