16 april 2024

Ook Saturnusmaan Dione zou oceaan kunnen hebben

Cassini Dione

credit: NASA/JPL/Space Science Institute

Hoewel de Saturnusmaan Dione er van een afstand uitziet als een gladde biljartbal, blijkt dat de maan geologisch actief is geweest en dit mogelijk nog steeds is. Waarnemingen die verricht zijn met de Cassini-ruimtesonde hebben namelijk uitgewezen dat een 800 km lange bergketen in het oppervlak van Dione is gezakt. Dat kan eigenlijk alleen maar als de ijskorst van Dione warm is geweest. De beste manier om dit te verklaren, is door te stellen dat Dione een ondergrondse oceaan moet hebben gehad – en mogelijk nog steeds heeft.

inzakkende berg op Dione

Janiculum Dorsa is a 800-kilometer-long mountain and ranges in height from 1 to 2 kilometers. An analysis of the topography data suggests the crust under the mountain puckers as much as 0.5 kilometer. This bending of the crust suggests the icy crust was warm at some time in recent history. The best explanation for such behavior is the existence of a subsurface ocean under the mountain when it formed.  credit: NASA/JPL-Caltech/SSI/Brown

Anderen werelden in het zonnestelsel waarbij het bestaan van ondergrondse oceaan vermoed wordt, zijn allemaal geologisch actief. Dit soort werelden zijn belangrijke doelwitten voor wetenschappers om te zoeken naar de bouwstenen van het leven elders in het zonnestelsel. De mogelijke aanwezigheid van een ondergrondse oceaan op Dione zorgt ervoor dat de ooit saaie ijsbaal ineens astrobiologische potentie heeft.De belangrijkste actieve ijsbal bij Saturnus is het maantje Enceladus, dat enorme geisers bevat die water(-ijs) diep het heelal inspuiten. Blijkbaar is Dione dus het zwakkere broertje van Enceladus.  Aan het oppervlak van Dione zijn bovendien oude breuklijnen gevonden die sterk lijken op de zogeheten ’tijgerstrepen’ in het zuidpoolgebied van Enceladus – een systeem van breuklijnen waaruit geisers van stof en ijs ontspringen.Wetenschappers hebben moeite om te verklaren waarom Enceladus nog altijd zo actief is, terwijl Dione deels lijkt te slapen. Mogelijk bevat de kern van Enceladus meer radio-actief materiaal, waardoor het maantje van binnenuit sterker wordt verwarmd. Hoe dan ook, een ondergrondse oceaan lijkt algemeen te zijn op kleine ijswerelden. Dit biedt perspectieven voor het bestaan van soortgelijke oceanen op dwergplaneten zoals Ceres en Pluto. Bron: NASA.

Share

Speak Your Mind

*