27 februari 2024

Wat ging er mis bij de lancering van de Japanse Epsilon-1 raket?

De Epsilon-1 raket

De Epsilon-1 raket. Credit: JAXA

Vanochtend vroeg zou vanaf de lanceerbasis Uchinoura op het zuidelijke eiland Kyushu in Japan de Epsilon-1 worden gelanceerd, een nieuw type raket, dat licht, slim én goedkoop is. Maar 19 seconden voor de geplande lancering stopte de teller en werd de lancering afgeblazen. Iedereen die via internet op JAXA TV mee keek was getuige van het stoppen van de lancering. Wat ging er precies mis? Er is nog weinig bekend over de oorzaak, maar in een summiere verklaring heeft de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA verklaard dat bij T-19 seconden een ‘afwijkend gedrag’ (Engels: attitude abnormality) werd gemeten. Verder onderzoek moet uitwijzen wat er precies gebeurd is. De vluchtleiding zei later dat de lancering voor onbepaalde tijd is uitgesteld. Japan beschikt sinds 2001 over de H2A-raket. De Epsilon is met iets meer dan 24 meter maar half zo groot als de H2A, maar ook een stuk goedkoper. De Japanners willen met de nieuwe raket een groter aandeel op de markt voor het lanceren van satellieten in handen krijgen. Hieronder een korte video over de mislukte lancering.

Bron: RedOrbit.

Share

Comments

 1. —–because an automatic stop alarm was issued as an ———-attitude abnormality———( afwijkend gedrag) was detected approximately 19 seconds prior to the liftoff time during the automatic countdown ——–

  aTTitude – gedrag//houding
  aLTitude – hoogte.

  evenzogoed, nieuwe ronde, nieuwe kansen.
  alleen te hopen dat er niet een stelletje Seppuku gaan plegen wegens gezichtsverlies en tekortschieten.

 2. Ja, je hebt helemaal gelijk. Ik had inderdaad ‘altitude’ gelezen – scheelt maar één letter. Ik heb het verbeterd, bedankt voor je oplettendheid.

  • als dit overigens het gevolg blijkt te zijn van het zelfdenkende//corrigerende onboard-systeem dan beloofd dat nog veel goeds voor de toekomst , denk ik dan maar.

Speak Your Mind

*