22 juli 2024

Japan gaat morgenochtend de slimme Epsilon raket lanceren

japan-epsilon-raket

Credit: JAXA

De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA zal volgens de planning morgenochtend om 06.27 uur Nederlandse tijd een nieuw type raket lanceren, de onbemande Epsilon raket. Het schijnt een ‘slimme raket’ te zijn, die met kunstmatige intelligentie in staat is om continue z’n eigen ‘gezondheid’ te meten, waardoor de vluchtleiding op aarde geen gebruik hoeft te maken van megagrote super-PC’s, maar gewoon met een laptopje op schoot kan toekijken.

japan-epsilon-2

Credit: JAXA

Behalve slim is de Epsilon raket ook nog eens goedkoop, want JAXA heeft technieken ontwikkeld om de raket sneller in elkaar te zetten én ook lichter te maken, twee essentiële voorwaarden voor goedkopere vluchten. De kosten van de eerste vlucht met een Epsilon raket bedragen € 28 miljoen, pakweg de helft van de kosten die gemoeid zijn met een conventionele M-V raket van JAXA. De Epsilon gaat niet als enige omhoog, want hij zal de Spectroscopic Planet Observatory for Recognition of Interaction of Atmosphere (SPRINT-A) de ruimte inbrengen, een kleine satelliet die de atmosfeer van Venus, Mars en Jupiter in de gaten gaat houden. De lancering is vanaf 06.25 uur live te volgen op JAXA TV. Bron: Space.com.

Share

Comments

  1. Helaas Pindakaas………..nadat de teller op nul sprong ging de raket niet de lucht in. Lancering is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

  2. Ik zag het ook op Teletekst vanmorgen. Ik zal er vanavond wel een apart blogje aan wijden.

  3. rosemarijn zegt

    Dan hadden ze toch beter iets duurders kunnen maken waarvan ze zeker dat hij werkt! Nu gaat het alsnog veel geld kosten denk ik.

Speak Your Mind

*