14 juni 2024

Europese ruimtesondes houden komeet ISON in de gaten

A Unique Hubble View of Comet ISON

Credit: NASA, ESA, and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Verschillende Europese ruimtesondes en planeetverkenners maken zich op voor het bestuderen van komeet ISON, die eind dit jaar op zeer kleine afstand langs de zon zal scheren en mogelijk met het blote oog vanaf aarde zichtbaar zal zijn. De komeet werd een jaar geleden ontdekt door Russische astronomen.

De waarnemingscampagne van de Europese planeetverkenner Mars Express is in de nacht van 23 op 24 september begonnen. Op 1 oktober bereikt de komeet de kleinste afstand tot Mars: slechts 10,5 miljoen kilometer.

De Europees/Amerikaanse SOHO-ruimtesonde, die onderzoek doet aan de zon, zal de komeet eind november in het oog houden, wanneer hij de kleinste afstand tot de zon bereikt. De kans bestaat dat de komeet die nauwe passage niet zal overleven – de poreuze, ijzige komeetkern valt mogelijk geheel uit elkaar onder invloed van de zonnewarmte.

In november en december zullen ook de Europese ruimtesondes Venus Express en Proba-2 waarnemingen aan komeet ISON verrichten. Overigens valt de helderheid van de komeet tot nu toe erg tegen; nog steeds is onduidelijk hoe opvallend hij eind dit jaar zal zijn.

Bron: Astronomie.nl

Share

Comments

 1. Update, Ison heeft een start van 30000km vol meteorieten en stof etc..
  Mocht Ison bij de zon afbrokkelen, dan hebben we een serieus probleem, brokkelt ison niet af dan is er nog steeds
  een gevaar. Ison zal de aarde niet raken , zijn staart wel !! of te wel is ded kans groot dat we een meteorieten regen krijgen! Vanaf 1 okt gaan we het al merken .. Hulpverleners ,legers ,politie etc zijn Alle verloften ingetrokken.. in Amerika gaat het gerucht dat the goverment 1 okt sluit (nooit ever gebeurd, nu wel) overigens de crisis is een mooie afleiding , want er zijn voor miljarden bunkers , wapens , voedsel gekocht !!
  In Yellowstone zijn deze week 130 bevingen geweest..Amerika maakt zich zorgen en terecht ook (eens in de zoveel jaar barst deze uit en hij is nu over tijd!! Daarom werken Amerika en Rusland denk ik o.a. ook samen met een een nieuw leger =>Police rescue Force. Het is nu maar afwachten wat Ison gaat doen en hoe de aarde er op reageerd: good luck!

 2. Zucht, hou eens op met die onzin. Komeet ISON zal wellicht een mooie verschijning aan de hemel opleveren, maar verder zullen wij er op aarde niets van merken.

 3. We zullen het zien Iwald, the aarde blijft niet ever gespaard..anders had je een Dino in je tuin ..succes 😉

 4. Zullen we afspreken dat we elkaar rond 1 januari 2014 – ver na het perihelium van komeet ISON – weer zullen spreken en dan zullen kijken of er sprake is geweest van een waar slagveld of dat we gewoon hebben gekeken naar een – hopelijk heldere – komeet?

 5. Wacht dan ff tot na 16 januari 2014 want dan pas gaat de aarde door de staart heen..

 6. uhm welke info heb jij , sowieso maar als reeds bekend zijn er al vele kometen door de damp kring gekomen ..waarvan 2 letterlijk! volgens info ..vanaf 28 sept tot volgend jaar januari dacht ik wordt het leuk XD
  juh ison gaat de zon toch wel redden ..oohh jah wat zullen we zeggen XD
  28 nov staat als datum ..maar is begin datum en dan komt er of een mega solar of en een hoop verlichting op aarde ! kies maar uit ..oohh sorry geen keus ..

 7. Haha ik dacht dat Ison minder fel licht was geworden…raar dat NASA nu voor een raadsel staat omdat Ison ineens weer feller van licht is geworden ??!!
  Mischien moet NASA het aan jullie vragen , ik denk dat jullie het wel weten ..faal!!

 8. Er is er maar eentje die faalt en dat ben jij, ISON. Een tijdje terug was jij degene die zei dat de NASA zelf beweert dat komeet ISON gevaarlijk is voor de aarde, de staart van de komeet welteverstaan. Tot twee keer toe heb ik je gevraagd aan te tonen waar de NASA dat precies zegt en dan hul je je opeens in stilzwijgen. Kortom, exit Astroblogs voor jou, ISON.

Speak Your Mind

*