27 april 2024

Gedenkwaardig: de Komeet Halley bereikt zaterdag 9 december z’n aphelium

De komeet van Halley. Credit: NASA

De komeet 1P/Halley, ook wel bekend als de komeet (van) Halley, één van de bekendste en helderste kometen die we kennen, beleeft komend weekend een memorabel moment. In zijn baan om de zon bereikt hij namelijk zaterdag 9 december om 02.00 uur ’s nachts zijn aphelium, het punt dat hij het verst van de zon staat. Komeet Halley draait in ruim 75 jaar één keer om de zon en in de elliptische, langgerekte baan die hij heeft bereikt hij dus morgen dat keerpunt. Daarna keert hij langzaam maar zeker weer terug naar de binnengebieden van het zonnestelsel en zal hij in 2061 z’n perihelium beleven, het punt dat hij het dichtste bij de zon staat – ik hoop dat jaar honderd jaar te worden.

Het vorige perihelium was in 1986, maar dat viel toen zwaar tegen, de komeet was nauwelijks met het blote oog te zien. In 1986 passeerde onder andere de Europese ruimtesonde Giotto de kern van de komeet. De beelden die Giotto doorstuurde, toonden voor het eerst de vorm van zo’n kern.

Animatie van de baan van de komeet Halley. De buitenste planeetbaan van Neptunus is paars. Credit: Nagualdesign / CC by 4.0

De komeet is voor het laatst in 2003 gezien en wel door ESO’s Very Large Telescope (VLT) in Chili, toen hij 28 AE van ons vandaan stond, da’s 28 keer de afstand aarde-zon, zeg 4,2 miljard km. Hij was toen van magnitude +28. Zaterdag 9 december tijdens het aphelium staat hij 35,14 AE van ons vandaan, da’s 5,3 miljard km, voorbij de baan van Neptunus. Hij staat in het zuidelijke sterrenbeeld waterslang (Hydra) en heeft nu een schijnbare helderheid van +35m. De snelheid van komeet Halley is op dit punt in zijn baan het laagst: 0,91 km/s, zeg 3200 km/u. Op 28 juli 2061 zal de komeet z’n perihelium bereiken en in september dat jaar zal Halley’s in de schemering laag in het noordwesten verschijnen voor waarnemers op het noordelijk halfrond. Ik wacht geduldig af. Bron: Phys.org. + Wikipedia.

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    Ik hoop met je mee. Dit broekie wordt pas een jaartje later 100.

    groet,
    Gert (Enceladus)

  2. Gelukkig hoeven we voor 12P/Pons-Brooks (duivelskomeet) niet zo lang te wachten: april 2024.

  3. Ik weet dat ik ‘m toen heb gezien, maar ik kan er mij niets meer bij voorstellen: wat, waar, hoe (met blote oog of verrekijker), het is helemaal vervaagd of overschreven door beelden van en herinneringen aan andere kometen. De beelden van Giotto herinner ik mij nog wel en behoorlijk levendig ook.
    Het is toch wel bijzonder, ook al zien we er niets van, dat die komeet van 1986, waar je jaren had naar uitgekeken en die je dan eindelijk ook te zien had gekregen, nu helemaal aan de andere kant van zijn baan zit. En nu is het weer zowat even lang wachten voor hij goed en wel weer in de buurt komt. Ten minste, voor wie dat bankje haalt: tegen dat ik de eeuw haal, is Halley net de baan van Uranus gepasseerd …

  4. Aanvulling: klopt het dat Halley omstreeks 19 augustus 2061 vlakbij Venus passeert? Volgens dit filmpje knallen ze zowat op mekaar, maar dat zal wel gezichtsbedrog zijn. Hoe dan ook, het zal toch wel een close encounter worden, vermoed ik.
    https://www.theplanetstoday.com/halleys_comet.html

Speak Your Mind

*