24 mei 2024

Meer dan 300.000 sterrenstelsels onderzocht door ruim 83.000 Galaxy Zoo-vrijwilligers

galaxy zoo

Credit: Galaxy Zoo/SDSS

Tussen februari 2009 en april 2010 hebben ruim 83.000 vrijwilligers meegedaan met de Galaxy Zoo 2 survey, waarbij ze met elkaar meer dan 16 miljoen classificaties deden aan sterrenstelsels in het heelal, in beeld gebracht met de Sloan Digital Sky Survey. Al die classificaties zijn door onderzoekers van de Universiteit van Minnesota in één catalogus bijeengebracht – online beschikbaar op data.galaxyzoo.org – waar de gegevens van meer dan 300.000 sterrenstelsels zijn te vinden – 304.122 om precies te zijn, tien keer zo veel als vorige catalogi. Ook werd vandaag een wetenschappelijk artikel over de catalogus gepubliceerd in het vakblad Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, getiteld ‘Galaxy Zoo 2: detailed morphological classifications for 304,122 galaxies from the Sloan Digital Sky Survey‘. Om te voorkomen dat vrijwilligers fouten maken bij het classificeren van de sterrenstelsels wordt één stelsel door wel 40 tot 45 verschillende mensen beoordeeld, zodat fouten er vanzelf worden uitgefilterd. Een aantal voorbeelden van sterrenstelsels die geclassificeerd zijn die kun je hier bekijken: http://z.umn.edu/galaxyimages. De Galaxy Zoo 2 is een succesvol voorbeeld van Citizen Science, wetenschap die de hulp inroept van het grote publiek om grote hoeveelheden data te verwerken. Het maakt deel uit van de Zooniverse, waar nog talrijke andere voorbeelden hiervan te vinden zijn. Dankzij de Galaxy Zoo heeft Hanny van Arkel bijvoorbeeld het beroemd geworden Hanny’s Voorwerp ontdekt, hieronder te zien.

De Hubblefoto van Hanny's Voorwerp

Credit: NASA, ESA, W. Keel (University of Alabama), and the Galaxy Zoo Team

Share

Speak Your Mind

*