23 september 2023

Zon begint (eindelijk) behoorlijk actief te worden

zonnevlekken 1890

Credit: NASA/SDO

De zon gedraagt zich eindelijk zoals het hoort tijdens een zonne-maximum. Sinds 13 oktober 2013 heeft de zon tientallen krachtige zonnevlammen geproduceerd, waarvan minstens zes uit de grote X-klasse. Eergisteren heeft de zon nog een X1.1 vlam geproduceerd. Onze moederster is lange tijd opvallend rustig geweest, terwijl ze eigenlijk heel actief zou moeten zijn in deze periode van z’n 11-jarige cyclus.

In 2013 is de zon een paar keer tijdelijk actief geweest, maar het is nu feitelijk de eerste langdurige periode van activiteit tijdens het zonne-maximum. Dit blijkt niet alleen uit de zonnevlammen, maar ook uit het aantal zonnevlekken. Een enorme verzameling zonnevlekken, AR1890 genaamd, wijst momenteel richting de aarde. Dankzij de astrofotograaf Ron Cotrell weten we dat deze zonnevlekken een reeks korte flitsen produceren, die vaak niet langer duren dan een minuut.

Op onderstaande opname van de Solar Dynamics Observatory is een felle UV-flits zichtbaar, die geproduceerd is vanuit de groep met zonnevlekken.

Zonnevlam 08-11-13

Credit: NASA/SDO

NASA omschrijft een zonnevlam (of zonneflits) als volgt:

Een plotselinge, snelle en intense toename in helderheid. Een zonnevlam ontstaat als de magnetische energie die is opgeslagen in de zonne-atmosfeer plotseling vrijkomt. Straling wordt uitgestoten over het gehele elektromagnetische spectrum, van radiogolven tot gammastralen. De hoeveelheid energie dat wordt uitgestoten tijdens een enkele zonnevlam is vergelijkbaar met miljoenen 100-megaton atoombomen die op hetzelfde moment afgaan.

Hoewel bij een zonnevlam krachtige straling vrijkomt, beschermt het aardmagnetisch veld ons tegen fysieke schade. Als een vlam echter krachtig genoeg is, dan kunnen radio-, GPS- en communicatiesignalen verstoord raken.

Je kan de zonne-activiteit in de gaten houden bij het Space Weather Prediction Center en de website van het SDO.

Bron: Universe Today

Share

Comments

  1. De zon is idd aardig actief, maar dat is nog niks vergeleken met de vorige cyclus.

    Met een knipoog:
    Wie weet krijgen we dan toch nog een killingshot hahahaha 😀

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: