6 december 2023

Komeet C/2013R Lovejoy is lovely

20131111_Komeet_C2013R1_Lovejoy_OOCT10_EOS1000Da_20x60s_ISO400_0gr_darks_PI

De astro-wereld maakt zich druk om komeet ISON, maar de helderste komeet op dit moment is C/2013R Lovejoy. De komeet is makkelijk in een verrekijker te zien en wordt een ‘blote-oog-object’.

Share

Comments

 1. Wowie Paul, schitterende foto van Love(ly)Joy! ISON mag dan tegenvallen, maar met komeet Panstarrs in het voorjaar en nu deze liefelijke komeet is het toch een echt kometenjaar geworden.

 2. De kans dat we überhaupt nog een komeet te zien krijgen hier in NL is maar erg klein.
  Reden: Het herfst en winterseizoen, dus dan is het heel vaak bewolkt met baggerweer.

  Maar mijn complimenten voor de foto 🙂

 3. Dat heb je er weer mooi opstaan, Paul! En dus ook te zien met een verrekijker!!! Ik heb net op Stellarium gekeken wanneer C/2011 W3 Lovejoy te zien is maar hij zoekt hem niet (staat:niet gevonden) En bij C/2012 S1 (ISON) is het geen probleem :S Ik zou hem ook wel op 19 november willen zien. Staat Lovejoy dan ook op het Oosten? Misschien rond een uur of 07.00 of 08.00?

  • Je moet eerst de baangegevens van de komeet toevoegen aan Stellarium. Hij heet trouwens C/2013 R1 (Lovejoy) en niet C/2011 W3 Lovejoy. Je weet hoe je die gegevens in Stellarium kunt importeren? Leuk trouwens dat het gelukt is met die avatar… eindelijk. 🙂

   • Ik kom er niet uit Arie. ISON pakt hij wel in stellarium C/2012 S1 maar LOVEJOY dan weer niet C/2013 R1.
    Wat ik gedaan heb is M44 en dan zou het rond 00.30 uur links t.o.v M44, ergens tussen lynx en leeuw en ongeveer ter hoogte van kleine leeuw moeten liggen?!

    Vraag 1 Waar gaat het fout als ik in Stellarium C/2013 R1 invoer? Op die kometen-site (link) staat b.v ISON C/2013 S1 (ook weer zoiets “2013” wat dan niet gaat werken op Stellarium)

    Vraag 2 Wat bedoel je met de baangegevens van Lovejoy ?(het werkt iig niet met C/2013 R1)

    http://www.kometen.nl/waarneembare-kometen/c2013-r1-lovejoy-met-het-blote-oog-zichtbaar/

    – Ja idd, de eerste avatar plugin was niks. Er bleef van mij op laatst een puntje neus, mondhoek of plukje haar over (10 KB) 😀

    • Ik heb ‘m in Stellarium als volgt ingevoerd:
     – F2
     – plugins tab
     – zonnestelsel editor
     – instellen
     – zonnestelsel tab
     – import orbital elements
     – online search tab
     – dan C/2013 R1 invoeren
     – gevonden komeet aanvinken en add objects

     Dan moet je ‘m te pakken hebben. Eh… even wat anders: al een paar keer kwamen jouw reacties in de spambox terecht. Geen idee waarom, kleine storing bij Akismet kennelijk, m’n pluginfilter. Ik check altijd de spam, maar levert wel weer vertraging op.

     • Ja die vertraging merkte ik ook al :(. Ik ben netjes ingelogd, Olaf houdt ook een oogje in ’t zeil (spambox)…
      Ik ben wel een handenbindertje, hè? :S

 4. Jan Brandt zegt

  Strak plaatje,Paul……enne….nog steeds mijn bewondering voor jouw woeste nachtbrakers-uithoudingsvermogen ondanks jouw..eh…”recente ranzige schilderachtige klieren”..ha..ha…!!!

 5. Olaf van Kooten zegt

  Prachtig 😀

 6. Ah Monique, deze reactie komt wel gelijk door. Akismet heeft hopelijk een leercurve. 🙂

 7. Het werkt! Bedankt Arie 😉 En eh, dan zat ik er met de alternatieve berekening (M44 etc) redelijk in de buurt rond dat tijdstip. Met mijn eigen straat op kaart vinden heb ik meer moeite :0

 8. In de nacht van donderdag op vrijdag vanaf 01:00 kon ik het niet laten om komeet Lovejoy te zoeken. Met een 26mm oculair in de telescoop, en Canon Ixus 220HS camera heb ik 1 bar slechte foto gemaakt van Lovejoy? Dit was het enige “duidelijke” wat ik op die plek kon vinden.

  http://i.imgur.com/CTysL6Yh.jpg

  Gisteren wilde ik het nogmaals proberen maar precies de wolken ervoor. Jupiter was zoals gewoonlijk wel nadrukkelijk aanwezig. Jammer dat Jupiter van dichterbij “vlamde” in de display (slechte atmosfeer). Mijn filmfragmenten waren om te huilen 🙁 Wél een bar slechte 2de foto van Jupiter met Ganymedes en Callisto boven en Io en Europa onder. Ik blijf proberen 🙂

  http://i.imgur.com/7Jb31mZh.jpg

 9. Monique, ik produceer ook geen mooie plaatjes, zoals de andere Astrobloggers dat met de regelmaat van de klok wel doen. Gewoon door blijven gaan met produceren, op een gegeven moment gaat het gewoon wel lukken.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d