2 maart 2021

Reusachtige warmtebellen op de zon ontdekt

Circulatiepatronen van reuzencellen op de zon

Credit: David Hathaway/NASA

Wetenschappers hebben eindelijk enorme convectiecellen gevonden op de zon, iets waar men een halve eeuw naar op zoek is geweest. Zo’n convectiecel is eigenlijk een enorme plasmabel dat door de enorme hitte langzaam omhoog welt. De convectiecel is ontdekt aan de hand van gegevens die verzameld zijn door een NASA-observatorium dat iedere 45 seconden een foto maakt van onze moederster.

De zon genereert natuurlijk ontzettend veel hitte in z’n kern en deze hitte wordt naar het oppervlak getransporteerd. Dit transport vind plaats door middel van convectiebronnen die cellen worden genoemd. Twee soorten convectiecellen waren aan de wetenschap bekend: granulen en supergranulen. Granulen zijn klein en bewegen heel snel, terwijl supergranulen zo groot als een planeet zijn en langzamer bewegen. Wetenschappers vermoeden echter al lang dat er een derde type zou moeten bestaan: reuzencellen die een nog grotere rol spelen bij het energietransport in de zon. Helaas zijn ze nooit eerder waargenomen.

De reden waarom wetenschappers moeite hebben gehad om reuzencellen te identificeren, is het feit dat ze bijzonder langzaam bewegen. Nu ze eindelijk ontdekt zijn, blijken ze inderdaad te bewegen met een snelheid van slechts tien meter per seconde. Gezien de enorme omvang van de zon, valt zo’n beweging bijna niet op. Om dit probleem te omzeilen hebben de onderzoekers gebruik gemaakt van NASA’s Solar Dynamics Observatory (SDO), die iedere 45 seconde een foto maakt van onze moederster. Aan de hand van deze gegevens blijkt dat grote groepen van supergranulen verplaatst worden door iets anders – reuzencellen.

Nu het bestaan van de reuzencellen bevestigd is kunnen zonnegebeurtenissen beter voorspeld worden, zoals zonnevlammen, coronale massa-ejecties etc – gebeurtenissen die grote invloed kunnen hebben op astronauten en satellieten.

Bronnen: Phys.org en NASA

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.