24 juni 2024

Jonge sterrenkundige ontdekt zeldzame magnetar nabij een supernovarestant

De supernovarest SNR Kes 79 en de ontdekte magnetar 3XMM J186536.6+003317 in het röntgen in 2007 en 2008. (Zhou et al. 2014)

Een team van Chinese astronomen heeft een nieuwe veranderlijke magnetar ontdekt. De ontdekking van deze 9e magnetar in zijn soort is gedaan binnen een COSPAR Capacity Building Workshop voor jonge onderzoekers in ontwikkelingslanden. Mogelijk vormde de magnetar (een ultramagnetische neutronenster) een dubbelster met een anti-magnetar.Wanneer een zware ster in een supernova-explosie aan het einde van zijn leven komt, ontstaat een neutronenster of zwart gat. Een veranderlijke magnetar is een neutronenster met een ultrasterk magnetisch veld die plotseling oplicht en weer langzaam uitdooft. Slechts acht van dergelijke magnetars waren bekend.De onderzoekers deden tijdens de COSPAR-training [1]COSPAR is de International Committee On Space Research, en de COSPAR Capacity Building Workshops zijn gericht op jonge onderzoekers in ontwikkelingslanden. In de workshops worden vrij toegankelijke … Lees verder onderzoek naar het nabije supernovarestant SNR Kes 79. Op röntgenbeelden die gemaakt zijn door de Europese röntgensatelliet XMM-Newton ontdekte zij ten zuiden van de supernovarest een heldere bron die daar voorheen nog niet was te zien. Ping Zhou, leider van het onderzoeksteam: “Een nieuw object ontdekken is het beste dat mij is overkomen voor mijn carriére, zeker omdat het een zeldzame magnetar is. Het is als een kinderdroom die uitkomt.”De ontdekte magnetar 3XMM J186536.6+003317 zendt elke 11,56 seconden een röntgenpuls uit, en draait daarmee het traagst om zijn as van alle bekende veranderlijke magnetars. Zijn leeftijd en afstand geven aan dat er waarschijnlijk een connectie bestaat met de nabije supernovarest en de anti-magnetar die in het centrum daarvan te vinden is. Een anti-magnetar is een neutronenster die met een extreem laag magnetisch veld is ontstaan. Mogelijk vormden de magnetar en de anti-magnetar een dubbelster die is ontkoppeld door de supernova-explosie.

De supernovarest SNR Kes 79 en de ontdekte magnetar 3XMM J186536.6+003317. De afbeelding is gemaakt op 23 september 2008. Credit: ESA/XMM-Newton, CC BY-SA 3.0 IGO

Het volledige onderzoek is hier te lezen. Bron: Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie.

Voetnoten

Voetnoten
1 COSPAR is de International Committee On Space Research, en de COSPAR Capacity Building Workshops zijn gericht op jonge onderzoekers in ontwikkelingslanden. In de workshops worden vrij toegankelijke astronomische datasets gebruikt om onderzoeksvaardigheden te trainen.Op deze manier probeert men jonge onderzoekers te helpen bij de moeilijkste eerste stappen. Alle data en software zijn openbaar, maar voor het gebruik moeten mensen worden opgeleid. Het fantastische resultaat van Zhou laat zien dat deze workshops werken.
Share

Speak Your Mind

*