Een team van wetenschappers is met bewijs gekomen dat ons universum slechts een hologram is. In 1997 kwam de theoretische natuurkundige Juan Maldacena met het idee dat het model waarin zwaartekracht het gevolg is van onvoorstelbare kleine en vibrerende snaren eigenlijk gelijk staat aan een simpeler model dat verklaard kan worden met de gevestigde natuurkunde. De wiskundig ingewikkelde wereld van snaren, die bestaan in negen ruimtedimensies plus een tijddimensie, is slechts een hologram – we leven eigenlijk in een simpeler en platter universum zonder zwaartekracht. Het idee van Maldacena werd met open armen ontvangen, aangezien de nog onbewezen snarentheorie hierbij voet aan de grond krijgt. Daarnaast zou het idee de schijnbare inconsistentie tussen kwantummechanica en Einstein’s relativiteitstheorie plotsklaps kunnen oplossen. Het zou de natuurkunde een wiskundige Steen van Rosetta geven, een dualiteit, waarmee beide talen in elkaar vertaald kunnen worden. Dat betekent dat problemen die in het ene model onoplosbaar zijn, dat in het andere model wél zijn. Helaas is sindsdien geen enkel bewijs geleverd voor het model van Maldacena. Nu is een team van vooral Japanse wetenschappers (onder leiding van Yoshifumi Hyakutake) met twee wetenschappelijk artikelen gekomen, waarin sterke aanwijzingen worden geleverd voor het model van Maldacena – de auteurs spreken zelfs voorzichtig van “bewijs”!In het ene artikel heeft Hyakutake de inwendige energie berekend van een zwart gat, evenals de positie van diens gebeurtenishorizon (de grens tussen het zwarte gat en de rest van het universum), diens entropie en allerlei andere eigenschappen die gebaseerd zijn op de voorspellingen van de snarentheorie, evenals de effecten van zogenaamde virtuele deeltjes die voortdurend ontstaan en vrijwel direct weer vernietigd worden.
In het andere artikel hebben ze dezelfde eigenschappen berekend binnen een lagerdimensionale kosmos zonder zwaartekracht. De twee berekeningen komen exact overeen!Maldacena is alvast enthousiast: “de wiskunde erachter lijkt correct te zijn”. Volgens hem leveren de bevindingen een “interessante manier om vele ideeën van kwantumzwaartekracht en snarentheorie te testen”. Maldacena, die zelf niet bij dit onderzoek betrokken is geweest, zegt verder dat “het gehele onderzoek opwindend is, aangezien het de duale aard van het universum kan testen in regimes waarin geen analytische tests bestaan”. Geen van de twee modellen die door de Japanners verkend zijn komt overeen met het onze, zo waarschuwt Maldacena. De kosmos met het zwarte gat heeft tien dimensies, waarvan acht een achtdimensionale bol vormen. De lagerdimensionale, zwaartekrachtloze versie heeft slechts een enkele dimensie en is een bonte verzameling van kwantumdeeltjes die doen denken aan een groep van ideale snaren, of harmonische oscillators, die met elkaar verbonden zijn. Dat betekent dat de resultaten van het onderzoek géén verklaring vormen voor het universum waarin wij leven. Het laat wél zien dat twee verschillende werelden op numerieke wijze met elkaar verbonden kunnen worden. Het versterkt dus de hoop dat de gravitationele eigenschappen van het universum ooit verklaard kunnen worden door een simpeler universum, dat puur in termen van de kwantumtheorie beschreven kan worden. Bron: Nature.
Ik mis onze Nobelprijs winnende landgenoot in dit verhaal. Volgens mij was hij degene die dit idee als eerste opperde. Verder wel heel interessant dat er nu wiskundige aanwijzingen voor zijn.
Moet ik dit zo lezen dat we eigenlijk in het niets leven, zeg maar een grote illusie,
wel tastbaar maar één grote projectie??
Nou we zijn een projectie maar wél gebaseerd op een laagdimensionale “werkelijkheid”. Of zoiets, maar da’s mijn interpretatie 😉
Ik interpreteer het zo dat – omdat er niets anders is – die illusie nu eenmaal de werkelijkheid is.
Klinkt paradoxaal, maar ik kan er wel mee leven (alsof ik überhaupt de keuze heb…).
Ahh, Het is wat Het is.
Laten we het daar maar op houden,, Het is wat Het is,, niks meer,niks minder.
Want als je hier een beetje over na gaat denken raak je al heel snel verstrikt in je eigen gedachten 🙂
Ja Monique, daar zeg je het goed: Het is wat Het is.