19 april 2024

Een realtime simulatie van het ongeluk met de Apollo 13

Credit: NASA

De Apollo 13-missie liep vanwege de explosie van een zuurstoftank op maandag 13 april 1970 anders dan gepland. Commandant Jim Lovell sprak kort na de explosie beheerst de historische woorden: “Okay Houston, we”ve had a problem”. Zuurstoftank 2 was ontploft en daarbij was een ventiel van zuurstoftank 1 beschadigd, waardoor in een paar uur de hele zuurstofvoorraad verloren was gegaan. Daardoor was geen water meer beschikbaar en geen energie. Bovendien kon de raketmotor niet meer gebruikt worden. Van het cruciale eerste uur na het ongeval is een real-time simulatie gemaakt, die je hieronder kunt zien.


Bron: Wikipedia + @ruimtevaart op Twitter.

Share

Comments

 1. Ik heb de eerste 5 minuten even bekeken en beluisterd (met headphones) en dat is best heftig. Je zit er gelijk in, morgen ga ik het op mn gemak eens beleven. Want het is wel een aparte beleving, zoveel kan ik al wel zeggen.

  • Enceladus zegt

   Ik heb ook een stukje bekeken. Zelfs zonder headphone is het geluid op een stereo-monitor heel goed te volgen. Binnenkort ook de speelfim maar weer eens opnieuw bekijken.

   groet,
   Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*