26 februari 2024

Nabije bruine dwerg is ijkpunt voor onderzoek exoplaneten

HD 19467B brown dwarf

Met de 10-meter Keck-telescoop op Mauna Kea, Hawaii, is een kleine, zwakke bruine dwergster gefotografeerd in een baan rond HD 19467, een ster op niet al te grote afstand van de zon. Het gaat om een zogeheten T-dwerg: een relatief koele gasbol die niet zwaar en heet genoeg is voor spontane kernfusiereacties van waterstof.

De aanwezigheid van de bruine dwerg bleek al uit variaties in de snelheid van de ‘moederster’. Uit die variaties kon de massa worden afgeleid. Omdat ook de afstand goed bekend is, kan het spectrum van de bruine dwerg nauwkeurig ge

Share

Comments

  1. Niets aan toe te voegen. Enkel benieuwd of het nieuwe ijkpunt gaat helpen om zo hopelijk makkelijker andere exoplaneten te kunnen gaan vinden. Heel veel succes sterrenkundigen!!

  2. o ja, dat moet he !! zegt

    stel dat een bruine dwerg wordt geraakt door een flink object,
    zou de kinetische energie hem dan over de fusiedrempel kunnen helpen ?

Speak Your Mind

*