4 oktober 2023

Supernova waargenomen in M82 (UPDATE)

Foto gemaakt door L. Elenin. Credit: Leonid Elenin.

Dan nu een nieuwsbericht uit de categorie “vers van de pers”. Zojuist is mogelijk een supernova waargenomen in het nabije sterrenstelsel M82. Momenteel beginnen de eerste foto’s langzaam het internet te bereiken, maar de supernova is nog niet bevestigd. De helderheid van de kandidaat-supernova is momenteel van de magnitude 11,7 en zal de komende dagen blijven stijgen. Komend weekeinde zal de kandidaat-supernova z’n hoogste helderheid bereiken.

Oproep aan alle astrofotografen: als het komende nacht helder is, probeer de supernova dan op de gevoelige plaat vast te leggen! Alle foto’s waarop de (kandidaat-)supernova zichtbaar is, zullen morgen gepubliceerd worden op AstroBlogs!

Ik ben het nieuws nog op geen enkele nieuwssite tegengekomen, dus we hebben hier bij AstroBlogs min of meer de primeur! Zodra de supernova is bevestigd, en er meer informatie is vrijgegeven, zullen we daar weer een blogje aan wijden.

Update

De supernova is bevestigd! Het blijkt er eentje te zijn uit de categorie Ia, oftewel een witte dwergster die teveel materie heeft overgeheveld van een begeleider en kaboem is gegaan.

Update 2

In deze astroblog wordt uitgebreid ingegaan op de supernova, die de naam SN 2014J heeft gekregen. Inclusief waarneemtips!

PSN 22-01-14

Foto gemaakt door meneer Mayhill, USA.

Animatie van M82 “voor” en “na”, gemaakt door E. Guido, N. Howes, M. Nicolini. Werkt schijnbaar alleen door erop te klikken, geen idee waarom 🙁 Credit: E. Guido, N. Howes, M. Nicolini.

Share

Comments

 1. Da’s goed nieuws! Ik zag het vanmorgen ook al voorbij komen op Twitter, maar had geen tijd mij er verder in te verdiepen. Geen idee of het vanavond helder gaat worden, maar alle ogen zullen gericht zijn op M82 in de Grote Beer! Laatste nieuws is dát het een supernova is en wel eentje van het type Ia, dus een witte dwerg die te zwaar werd door massatoevoer van een nabije ster en die kaboem zei.

 2. Ik heb even op Stellarium gekeken maar ik zie dat het spektakel zich rond het Noorden afspeelt, toch?
  Iets (maar te weinig) naar het Oosten (rond 20:00) en op 23-01 om 0:04 uur weer op Noord en rond 08:00 uur weer een tikkie naar West.
  En daar kan ik dus mijn telescoop niet op richten want die staat in mijn ‘zolder-dome’ waar hij prachtig uitzicht heeft
  op Oost, Zuid, West…. maar niet op Noord 🙁
  (Kan wel janken, gekheid…maar toch)

  • Avatar foto Enceladus zegt

   Of je doet een schietgebedje dat er vanavond een meteoriet een mooi gat in de Noordelijke kant van je dak wil boren! 😉

   Die Glanerburger meteoriet is immers alweer een hele tijd geleden, dus het mag wel weer een keer!

   Is er trouwens enige kans dat deze supernova uiteindelijk met het blote oog te zien zal zijn?

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • @ Gert, een gat in mijn dak? Mooie vriend ben jij (haha) 😀 Maar eigenlijk ben ik ook benieuwd of deze supernova met het blote oog te zien is. In dát geval zou ik met mijn verrekijker en camerahouder (van de telescoop) naar buiten kunnen gaan om wat opnames te maken. Dat gaat sneller dan de telescoop optie 😉

    http://i.imgur.com/k0BF0Gz.jpg

    • Avatar foto Enceladus zegt

     Ha ha! Je hebt toch wel iets over voor de astrofotografie? Zet je er daarna gewoon een Velux-dakraam in en heb je voortaan ook zicht op het Noorden.

     Ik hoop stiekem dat hij met het blote oog zichtbaar wordt. Zou goeie ‘reclame’ zijn voor de astronomie. Baal nog steeds van de teloorgang van ISON. Al sinds Kohoutek (toen ik dus nog een jochie was) verheug ik mij op een super spectaculaire komeet of een ander opvallend hemelverschijnsel!

     groet,
     Gert (Enceladus)

     PS @ Monique: Mijn mail doet momenteel moeilijk, dus mocht je me gemaild hebben, dan kan een antwoord even duren.

     • @ Gert,… aha vandaar, nou ik wacht geduldig af 🙂
      @ Arie, Zo’n GIF bestandje (animatie foto) kun je wél direct werkend maken er zijn forums die een externe plug-in gebruiken om het ‘gif laden’ mogelijk te maken op de pagina zelf. Ik weet niet wat jouw mogelijkheden zijn.

 3. Kan je je telescoop niet buiten neerzetten – in je garden-dome? Of vanuit je zolder net een randje meepikken als hij in het oosten staat of later in het Westen?

 4. @ Arie – Om te beginnen heb ik nergens in mijn huis een raam op Noord. Sleep ik hem naar beneden dan moet ik hem midden in de tuin (onder de boom) zetten voor het uitzicht op het Noorden. OMG….ik heb in mijn eerste reactie de tijd fout zie ik (23-01 om 0:04 uur MOET 4:00 uur zijn!) correctie. Oké, dat zou kunnen maar rond die tijd lig ik met mijn ogen dicht (haha) Rond 00:00 uur (moet ik even checken) zit het dak van Cor ervoor (hee, dat rijmt) En ik ga niet met mijn telescoop bij de voordeur staan (aan de andere kant)

 5. Ik vernam het van de “sterrenwacht” in Wassenaar. Het is inderdaad iets unieks en het weer schijnt mee te zitten.
  Ben erg benieuwd naar de foto’s die komen gaan. Zal duimen voor de astrografie.

  Daarnaast kan ik antwoorden op je foto bijschrift:

  “Animatie van M82 “voor” en “na”, gemaakt door E. Guido, N. Howes, M. Nicolini. Werkt schijnbaar alleen door erop te klikken, geen idee waarom 🙁 ”

  >> Het komt omdat het plaatje een .gif formaat is in tegenstelling van de meest gebruikelijke .jpg / jpeg

 6. Buitengewoon boeiend, ga absoluut een poging wagen. Toevallig net m’n Hyperstar ontvangen, daarmee wordt de C11 opeens een 560mm F2 lichtkanon.

  Clear Skies.. ahum…

 7. Inmiddels zijn ze hieronder ook wakker, en Marco Verstraaten heeft er ‘per ongeluk’ een foto van gemaakt, prachtig…

  http://www.astronomyforum.net/deep-sky-objects-forum/174956-super-nova-m82.html

 8. Inmiddels is ook de naam bekend van deze supernova, toegekend door het Central Bureau for Astronomical Telegrams (CBAT) van de Internationale Astronomische Unie: SN 2014J (de bovenste in de lijst, NGC 3034 is M82.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: