25 september 2018

Zes misvattingen over het heelal die iedereen gelooft – Deel 1

Awesome space

Voor leken is de kennis die zij hebben van het heelal vergelijkbaar met hun historische kennis: het is lastig om feiten te scheiden van fictie, iets waar met name films zoals Star Wars en Braveheart debet aan zijn. Nu valt de aardse geschiedenis buiten het kader van dit artikel, maar we gaan wel de grootste misvattingen op het gebied van het heelal even rechtzetten. Vergeet de science fiction, zo zit het echt!

#6 – Planeto

Reacties

 1. Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt:

  Zo, ik ben een paar dagen weggeweest van astroblogs, maar hier is-ie weer 😀 – ik ga binnenkort verhuizen, dus het zal vaker gebeuren dat ik een tijdje geen tijd heb voor deze site.

  By the way, ik heb de discussie over de naamsverwarring tussen mij en Enceladus en Gert1904 nog eens nagelezen en ik heb dat niet helemaal lekker aangepakt, waarvoor mijn oprechte excuses 😉

 2. En weer een geweldig hoofdstuk aan Astroblogs toegevoegd. Misvattingen over het heelal die iedereen gelooft……prachtig interessant leesvoer wederom!!

 3. A3aan v.d.B. zegt:

  Olaf weet de lezer te binden, erg leuk over interessante zaken geschreven! 🙂

 4. “We weten toch zeker wat voor kleur, bijvoorbeeld, Mars heeft? Man, het stikt van de foto’s die geen ruimte voor twijfel overlaten! Wel…ik wil niet overkomen als een complottertje, maar alle foto’s die ruimtesones maken zijn in zwartwit. De kleuren worden later toegevoegd met behulp van filters.”

  Dit is natuurlijk grote onzin. Alle camera’s zijn zwartwit. De kleuren worden niet alleen later toegevoegd, eerst worden er verschillende foto’s genomen met verschillende kleurenfilters. Dat is niet anders dan wat een normale camera doet, behalve dan dat een normale camera een bayerfilter gebruikt om in één foto alle kleuren tegelijkertijd te registreren. Bayerfilters hebben echter grote nadelen omdat de keuze voor het patroon invloed heeft op de gevoeligheid voor kleuren, en dus op de betrouwbaarheid van de kleuren. Drie afzonderlijke foto’s met drie heel goede filters (rood, groen, blauw) is vele malen beter. Google Earth satelietfoto’s zijn bijvoorbeeld ook geschoten met meerdere filters, maar niemand zal beweren dat de kleuren ‘nep’ zijn.

  Echter, het verhaal gaat verder dan dat. Je benoemt alleen de sondes, welke vaak inderdaad losse filters gebruiken (de MCC op de Orbiter is een uitzondering, maar daar moeten we nog ff op wachten). De belangrijkste bronnen voor complotters zijn de rover-foto’s. En deze zijn WEL met een normale kleurencamera genomen!! Beide FFL MastCams zijn voorzien van een “RGB Bayer pattern filter (GR/BG unit cell)” waardoor ze in staat zijn om kleurenfoto’s te nemen op dezelfde manier als je compact camera. Zie voor uitgebreide informatie over de mastcams: http://msl-scicorner.jpl.nasa.gov/Instruments/Mastcam/

  Oftewel: een misvatting in je artikel over misvattingen!! 🙂

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.