6 december 2023

Kepler ziet weer planeten!

Kepler

Het leeft! De Kepler-planetenspeurder, die vorig jaar kreupel is geworden, heeft voor het eerst sinds maanden weer een planeet gezien. Het is geen ontdekking (de planeet is eerder al met een ander instrument ontdekt), maar het vormt bewijs dat Kepler, na een aantal aanpassingen, weer terug aan het werk kan.

De Kepler-ruimtetelescoop, die in 2009 gelanceerd is, ontdekt planeten door te kijken naar zogenaamde overgangen of transits, waarbij het licht van een ster een beetje gedimd wordt als gevolg van een planeet die voor de ster langs trekt. In vier jaar tijd heeft Kepler duizenden kandidaat-exoplaneten gevonden, waarvan er zo’n 250 zijn bevestigd.

Helaas ging het vorig jaar mis. Mechanische problemen hebben ervoor gezorgd Kepler niet langer stil kan staan, waardoor het waarnemen van overgangen onmogelijk is geworden – althans, tot nu. Het team achter Kepler heeft in november bekendgemaakt een actieplan te hebben, dat K2 is gedoopt. Hiermee is het de bedoeling de zonnewind te gebruiken om Kepler weer stabiel te maken, voor een periode van maximaal 75 dagen achter elkaar.

Tijdens een testfase in januari wist Kepler een eerder ontdekte exoplaneet te spotten, namelijk de Hete Jupiter Wasp-28b. Dat betekent dat K2 een succesvolle methode is om Kepler weer aan het werk te krijgen. De komende maanden zal Kepler weer nieuwe planeten kunnen ontdekken!

Helaas zal de oorspronkelijke missie van Kepler (het vinden van aarde-achtige planeten) geen doorgang kunnen vinden onder K2. Om een planeet te bevestigen moet Kepler drie keer een overgang waarnemen, wat betekent dat het ontdekken van aarde-2 zo’n drie jaar aan waarnemen kost. Helaas kan de aangepaste telescoop niet zo lang op een ster gericht blijven – het maximum is 75 dagen. Kepler kan w

Share

Comments

  1. Goed nieuws!!! Gelukkig heeft Kepler een aangepaste taak gekregen met het reddingsplan. Ik blijf het knap vinden dat het team dit gefixt heeft 🙂

    • Ik vind het ook knap. Aan de andere kant zullen ze wel zoiets gedacht hebben van ‘de Kepler is er….nee heb je en ja kun je krijgen’. Je weet maar nooit hoe een koe een haas vangt 😉

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d